ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύσκολη νύχτα για Σαμαρά: Σενάρια παραίτησης και άμεσης προσφυγής σε συνέδριο για εκλογή προέδρου

Μετά το exit poll ο Αντώνης Σαμαράς έχει κλειστεί στο γραφεί του μαζί με τους στενούς του συνεργάτες με τα στελέχη του κόμματος να δείχνουν απροετοίμαστα να διαχειριστούν μια μεγάλη ήττα όπως καταγράφουν οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος. 

Χαρακτηριστική η στάση της  εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος,  Μαρία Σπυράκη που αρνήθηκε να κάνει πολιτικό σχόλιο,προτρέποντας τους δημοσιογράφους να δουν μια άλλη δημοσκόπηση, της Κάππα Research για τον Βήμα FM, που έδινε διαφορά μικρότερη από 10%.

Στα πρώτα σχόλια τους, κορυφαία στελέχη της ΝΔ έκαναν λόγο για ιστορική συντριβή αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από πλευράς ηγεσίας, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται όταν επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές και για άνοιγμα της διαδικασίας εκλογής προέδρου.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, στην περίπτωση της παραίτησης Σαμαρά, φαβορί για την ανάληψη μεταβατικής προεδρίας είναι ο Ευ. Μεϊμαράκης, καθώς ο ένας αντιπρόεδρος του κόμματος, Δ. Αβραμόπουλος, είναι επίτροπος στις Βρυξέλλες και ο άλλος, Στ. Δήμας, υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η «μουρμούρα» στην Νέα Δημοκρατία ήταν έντονη εδώ και πολλές ημέρες. Η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε εκτιμηθεί από 3% έως 5%, ωστόσο το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων ανέτρεψε οποιαδήποτε εκτίμηση. Ο Αντώνης Σαμαράς «χρεώνεται» τόσο την εκλογική ήττα όσο και την πορεία προς την ήττα για τους εσωκομματικούς χειρισμούς των τελευταίων μηνών.

Σε όλο το παρασκήνιο ορισμένοι Νεοδημοκράτες λένε πως παίζει σημαντικό ρόλο ο Κώστας Καραμανλής, χωρίς ωστόσο να σχεδιάσει επουδενί να πρωταγωνιστήσει ο ίδιος στις εξελίξεις. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η «συμβουλή» που έδωσε ο ίδιος στον Νικήτα Κακλαμάνη πως την Κυριακή των εκλογών θα πρέπει να μιλά για παράταξη και όχι Νέα Δημοκρατία.

Στα στενά πηγαδάκια της Νέα Δημοκρατίας συζητείται και μία καθαρά δεξιά λύση που δεν είναι άλλη από αυτήν του Μάκη Βορίδη, ο οποίος όμως λόγω της πρόσφατης ένταξής του στο κόμμα δεν φαίνεται να έχει χτίσει το κατάλληλο δίκτυο υποστήριξης.