ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ στα «χαρακώματα» μετά από την ήττα. Αιχμές από στελέχη κατά του Α. Σαμαρά

Πρώτος έσυρε τον χορό ο βουλευτής του κόμματος, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έστρεψε τα …πυρά του κατά των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά.

«Τις καμπάνες που είχαν χτυπήσει από τις ευρωεκλογές δεν τις ακούσαμε, ελπίζω να μην πάθαμε χρόνια κώφωση» είπε και …πυροβόλησε εναντίον της προεδρικής αυλής, σημειώνοντας:

«Δεν θα δεχθούμε από δω και στο εξής να παίρνουν αποφάσεις οι σύμβουλοι, να μας τις φέρνουν και να πρέπει να συμφωνήσουμε. Αυτά τελείωσαν».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από την πλευρά του, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Προεδρικό Μέγαρο εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας: «Στηρίζω τον Αντώνη Σαμαρά, προχωράμε, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μείνει ενωμένη».

Ωστόσο και ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στα αίτια της ήττας, αφού αποκάλυψε ότι έχει ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά, παρατήρησε: «Είπε κανένας ότι δεν έγιναν λάθη κατά την προεκλογική περίοδο; Έχω ενημερώσει σχετικά…».

Σε ερωτήσεις για τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στον πρόεδρο.

Ως προς την επικοινωνιακή εκστρατεία, στελέχη του κλίματος Σαμαρά ανέφεραν πως είναι πράγματι αληθές πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος (εννοώντας ότι δεν είχαν όλοι οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ την ίδια άποψη για την επικοινωνιακή στρατηγική), ανέφεραν όμως πως το θέμα είναι ήσσον εν συγκρίσει με την ουσιώδη πολιτική του κόμματος, ως προς την οποία κανένα στέλεχος δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις.

Άλλωστε, ούτε στα εκλογικά πάνελς κανένα στέλεχος της ΝΔ έσπευσε να ψέξει το κόμμα για την ασκηθείσα πολιτική, με τα περισσότερα μάλιστα να τη χρησιμοποιούν και ως επιχείρημα για την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, οι συνεργάτες του κυρίου Σαμαρά επιμένουν στη γραμμή πως η ΝΔ άντεξε και έχασε ελάχιστη δύναμη, σε σχέση με το 2012, την ώρα που η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκαν.

Αιχμηρός εμφανίστηκε μιλώντας σε Ρ/Σ των Τρικάλων και ο πρώην βουλευτής, Μιχάλης Ταμήλος, ο οποίος …κάρφωσε τον Α. Σαμαρά λέγοντας ότι έδωσε την μοναδική βουλευτική έδρα του νομού, στον Κώστα Σκρέκα». Ο Μ. Ταμήλος απέδωσε στην υπουργοποίηση του Κ. Σκρέκα ένα μήνα πριν τις εκλογές την εκλογή του και πρόσθεσε: «…Εγώ δεν μπορούσα να υποσχεθώ θέσεις μετακλητών υπαλλήλων»..

Στάση αναμονής από τους κορυφαίους της ΝΔ

Είναι προφανές πως όλοι τηρούν μια στάση αναμονής. Ο Κώστας Καραμανλής δεν επιτρέπει να εμπλακεί το όνομά του σε σενάρια, παρά τη διαρροή από την πλευρά του Νικήτα Κακλαμάνη στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας για σαφές μήνυμά του προς την ηγεσία της ΝΔ, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν εμφανίστηκε σε κανένα εκλογικό πάνελ και δεν έκανε σχόλιο επί της εκλογικής διαδικασίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας αλλά και Μάκης Βορίδης εμφανίστηκαν όλοι ιδιαιτέρως μετρημένοι και νηφάλιοι, μιλώντας μεν για καθαρή ήττα της ΝΔ, αποφεύγοντας όμως επιμελώς με τη στάση τους να δημιουργήσουν οιοδήποτε θέμα.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή τη συμπεριφορά; Όλοι περιμένουν κάποιος να κάνει την πρώτη κίνηση, στο εσωκομματικό πεδίο, χωρίς υποχρεωτικά αυτό να σημαίνει κίνηση για την αρχηγία του κόμματος.