ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε το 1974, στις 28 Ιουλίου. Η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη της Καβάλας και ο πατέρας του από το Αθαμάνιο της Άρτας. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σχολείο πήγε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων.

Τελειώνοτας το Λύκειο, μπήκε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το 2002 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία.

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

Ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας σε αριστερές οργανώσεις. Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του Συνασπισμού (ΣΥΝ). Στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ, τον Φεβρουάριο του 2008, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 70%. Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ως επικεφαλής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο ΣΥΝ, στην Α' Αθήνας. Ακολούθως, ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Ιούλιο του 2013, μετά την διάλυση του ΣΥΝ και την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος. Στις Ευρωεκλογές του 2014, παράλληλα με την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, υπήρξε υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Οικογένεια και σπουδές

Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το 2002 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία. Ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας που εκπόνησε για το μεταπτυχιακό του, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Ντίνα Βαϊου ήταν: "Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην Ε.Ε και στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος".

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

Ο Αλέξης Τσίπρας συζεί με την Περιστέρα Μπαζιάνα (απόφοιτη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών), μαζί με την οποία έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχει αποκτήσει δύο γιους.

Πολιτική σταδιοδρομία

Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στην ΚΝΕ (Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος) όπου πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991.

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση μέσω του ιστορικού σχήματος «Εγκέλαδος», το οποίο συμμετείχε στην ομοσπονδία των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (πρόγονος του σημερινού ΔΑΡΑΣ και της μετέπειτα ΑΡΕΝ). Με τα ΕΡΑΣ εκλέχθηκε στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997.

Μέλος του Συνασπισμού

Την ίδια περίοδο ήταν Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας του Συνασπισμού (τότε Ένωσης Αριστερών Νέων). Το 1999 εξελέγη Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης και διατήρησε τη θέση αυτή έως το 2003.

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

Πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Έλαβε μέρος στις διεθνείς διαδηλώσεις του κινήματος ενάντια στη «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση».

Τον Δεκέμβριο του 2004, κατά το 4ο συνέδριο του Συνασπισμού, αποχώρησε από τη Νεολαία και εξελέγη, με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος σε σειρά), στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού και εν συνεχεία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε αρμόδιος για θέματα παιδείας και νεολαίας.

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

Ήταν υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 2006, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».

Στις αφίσες που είχαν πλημμυρίσει τότε τους δρόμους της Αθήνας, ένας πρωτοεμφανιζόμενος υποψήφιος δήμαρχος κρατούσε ένα χαρτόνι που έγραφε το όνομά του και το σύνθημα δίπλα του έλεγε «Μπαίνουμε στο παιχνίδι».

Έλαβε ποσοστό 10,5% καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη και μπροστά από τον Σπύρο Χαλβατζή του ΚΚΕ, ενώ ο συνδυασμός κατέλαβε συνολικά 4 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Πρόεδρος του Συνασπισμού

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ), διαδεχόμενος στην θέση τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της πολιτικής συμμαχίας στην οποία συμμετείχε το κόμμα του Συνασπισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 840 ψήφους (70,41%) έναντι 342 ψήφων του Φώτη Κουβέλη (28,67%). Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε λάβει υποψήφιος πρόεδρος του Συνασπισμού, χωρίς να προσμετράται η επανεκλογή του Νίκου Κωνσταντόπουλου από το 2ο Συνέδριο το Μάρτιο του 1996, όταν δεν υπήρξε συνυποψήφιος.

Ο Τσίπρας, ως πρόεδρος του Συνασπισμού, τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Α' Αθηνών, ενώ ανέλαβε τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χαμηλά αποτελέσματα, όμως, σε εκείνες τις εκλογές οδήγησαν στην διάσπαση του ΣΥΝ και στη δημιουργία, από τον Κουβέλη, του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

Παράλληλα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στο τρίτο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο διεξήχθη στο Παρίσι από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2010, ο Τσίπρας εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος.

 

Η άνοδος στις εκλογές του 2012

Αξιοποιώντας την λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποκαλούμενες «πολιτικές του Μνημονίου», που από πολλούς θεωρούνταν επιβλαβείς για την οικονομία της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 στο 16,78%, από 4,6% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2009, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς.

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

Ο Τσίπρας χαρακτήρισε την επιτυχία αυτή, στις 7 Μαΐου, ως μια «ειρηνική επανάσταση» και δήλωσε ότι οι Έλληνες ζήτησαν με την ψήφο τους μια «κυβέρνηση της αριστεράς». Στις εκλογές αυτές ήταν υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας όπου και εξελέγη.

Τις επόμενες ημέρες, τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έστρεψαν για πρώτη φορά τα φώτα τους στον Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντας πορτραίτα του, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε πολλές συνεντεύξεις και αρθρογράφησε σε γνωστές εφημερίδες.

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις, σε ορισμένες από τις οποίες εμφανιζόταν ως πρώτο κόμμα. Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για την Κυριακή 17 Ιουνίου, για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα εξελισσόντουσαν σε μονομαχία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ (26,89% – 71 έδρες) κατετάγη δεύτερο κόμμα με λιγότερο από τρεις μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία (29,66% – 129 έδρες), η οποία σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ (12,28% – 33 έδρες) και τη Δημοκρατική Αριστερά (6,26% – 17 έδρες), με πρωθυπουργό τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Η ζωή του 14ου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σε φωτογραφίες

 

Πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τα θετικά για τον συνδυασμό αποτελέσματα των εκλογών του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε το ιδρυτικό του συνέδριο, ως ενιαίο πολιτικό κόμμα, στις 13 και 14 Ιουλίου 2013. Ο Τσίπρας επιχείρησε να προχωρήσει στην άμεση διάλυση των συνιστωσών που αποτελούσαν τον πολιτικό συνασπισμό και την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο νέο πολιτικό σχηματισμό, απόφαση που βρήκε όμως αντίθετες πολλές από αυτές. Για τη λύση του προβλήματος που ανέκυψε αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος σε αυτές να προχωρήσουν μόνες τους σε αυτοδιάλυση. Η κόντρα αυτή δεν επηρέασε την ανάδειξη του Τσίπρα σε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ψηφοφορία της 14ης Ιουλίου 2013, ο Τσίπρας επικράτησε καταλαμβάνοντας ποσοστό της τάξης του 74%.

Στην τριπλή αναμέτρηση του Μαΐου του 2014 για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και τις Ευρωεκλογές, ο Τσίπρας αποφάσισε να αναβαθμίσει την σημασία του αποτελέσματος, προσδίδοντάς του χαρακτήρα δημοψηφίσματος, μια πολιτική απόφαση που δέχθηκε να ακολουθήσει και η πλευρά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2013, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα, κατέκτησε τις περιφέρειες Αττικής και των Ιωνίων Νήσων, ενώ ο υποστηριζόμενος υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος για τον Δήμο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, όπου τελικά ηττήθηκε από τον Γεώργιο Καμίνη. Όμως, τα υψηλά, σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, ποσοστά της Ελιάς και η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε περισσότερες περιφέρειες και δήμους της χώρας θεωρήθηκαν ικανοποιητικά αποτελέσματα από την δικομματική κυβέρνηση (η ΔΗΜΑΡ είχε αποχωρήσει από αυτή τον Ιούνιο του 2013) και της επέτρεψαν να αποδυναμώσουν την ισχύ της πρότασης του Τσίπρα για μια άμεση προσφυγή στις κάλπες σε εθνικό επίπεδο. Αντίθετα, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατέλαβε την έκτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσιάζοντας ωστόσο μια αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Στις 25 Ιανουαρίου του 2015 κερδίζει στις βουλευτικές εκλογές.Έτσι ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πρώτη "αριστερή" παράταξη στην Ελλάδα που αναλαμβάνει κυβερνητικά καθήκοντα με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.Οι έδρες που κατέλαβε ήταν 149, γι' αυτό κάνει συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και προστίθενται επιπλέον 13 βουλευτές για την συμπλήρωση του 51%.

Δίπλα του, μία 20ετία, η σύντροφος του με την οποία γνωρίστηκαν στα μαθητικά έδρανα. Τότε κανείς από τους δυο τους δεν φανταζόταν πως ο εφηβικός τους έρωτας θα κατέληγε μερικά χρόνια αργότερα στη στη δημιουργία της δικής τους οικογένειας.

Η πρώτη τους γνωριμία έγινε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Η Περιστέρα-Μπέτυ Μπαζιάνα ήταν πάντα δίπλα του. Από τις μεγάλες μαθητικές καταλήψεις του 90 – 91 μέχρι σήμερα που είναι μητέρα των δύο παιδιών του.

Γεννημένη στην Καρδίτσα από οικογένεια βιοπαλαιστών, η Μπέτυ Μπαζιάνα υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος της ΚΝΕ και είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πηγή: imerisia.gr