«Αν ως την επόμενη αξιολόγησή μας, στις 15 Μαΐου, δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή φανεί ότι καταρρέουν, φυσικά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση», δήλωσε ο Douglas Renwick, επικεφαλής αξιολόγησης του οίκου για τα κράτη της δυτικής Ευρώπης.
«Στον αντίποδα, αν καταλήξουμε σε συμφωνία με αυξημένη χρηματοδότηση και στήριξη, τότε αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη για επιβεβαίωση της αξιολόγησης», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τις αξιολογήσεις των τραπεζών αν συνεχιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τους κινδύνους ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνεται πως η Fitch αξιολογεί την Eλλάδα με «Β» και στις 16 Ιανουαρίου αναθεώρησε το outlook σε αρνητικό από σταθερό.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι συνδέεται με το ενδεχόμενο ενός Grexit. Η Fitch εκτιμά ότι ο συστημικός κίνδυνος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μικρότερος από ό,τι ήταν το 2012.
Σε περίπτωση, σύμφωνα με την imerisia.gr, που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο οίκος αξιολόγησης δεν προβλέπει ότι θα περιλαμβάνει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων.