ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέφτει η αυλαία για Βενιζέλο; «Στο συνέδριο τελειώνει η θητεία μου»

«Βαδίζουμε στο συνέδριο χωρίς καθυστερήσεις αλλά συντεταγμένα και με ουσιαστική προετοιμασία. Όταν διεξαχθεί πρέπει να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον της κοινωνίας να μας ακούσει και να ασχοληθεί ξανά μαζί μας επί της ουσίας. Πρέπει να υπάρχει στοιχειώδες κοινωνικό και εθνικό ακροατήριο επί της ουσίας που θα μας ακούσει και δεν θα παρακολουθήσει το θέαμα των τεθλιμμένων συγγενών» επισήμανε στην δευτερολογία του, στη  κοινή συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδα και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνοντας ότι θα οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο με διαφάνεια και ομαλή πορεία των διαδικασιών, ασκώντας παράλληλα κριτική προς την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για… αντιμνημονιακή "τερατογέννηση".

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδέχτηκε ότι οι εκλογές ήταν «μια μεγάλη ήττα και για το ΠΑΣΟΚ και για εμένα προσωπικά». 

Επισήανε πως ο λαός εξέφρασε τη δυσφορία του και την εξέφρασε άνισα, περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, παρά στη Νέα Δημοκρατία. Υπογράμμισε ότι εκφράστηκε κατά τρόπο σαφή υπέρ μιας άλλης στρατηγικής, αλλά και με τρόπο αντιφατικό, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ενώ επιτέθηκε κατά της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι «οι λεβέντικες δηλώσεις της κυβέρνησης συνεχίζονται λες και είναι ακόμα αντιπολίτευση και στέλνει αντιφατικά μηνύματα», ενώ την χαρακτήρισε «κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογενεσης, με κοινό παρονομαστή το αντιμνημονιακό μένος, αλλά η πρώτη διεκδίκησή της είναι η παράταση του μνημονίου». 

Ευχήθηκε να πάει η χώρα προς το καλύτερο, αλλά πρόσθεσε πως αν πάει προς το χειρότερο η ευθύνη δεν θα μπορεί να χρεωθεί στο ΠΑΣΟΚ, γιατί εκείνο είχε προειδοποιήσει. «Το χειρότερο είναι ότι επικρατεί ή αίσθηση στη χώρα ότι ξαναγυρίσαμε στο 2009» είπε και διερωτήθηκε προς τα πού θα είναι το πρόγραμμα-γέφυρα, για το οποίο μίλησε ο Γιάννης Βαρουφάκης. 

«Η δική μας στάση θα είναι πάντα ουσιαστική, υπεύθυνη, ειλικρινής, ενταγμένη στη εθνική στρατηγική που υπηρετούμε» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Εκτίμησε, δε, ότι «η νέα κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική» και υπογράμμισε ότι κάθε μέρα που περνά τα περιθώρια της οικονομίας στενεύουν, η διαπραγμάτευση δυσκολεύει και η κατάσταση είναι χειρότερη από την ημέρα διάλυσης της Βουλής. 

Αναφερόμενος στο θέμα της Προεδρίας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα συμπράξουμε σε παλαιοκομματικά παιχνίδια» και κατέληξε, λέγοντας πως «η δική μας στάση είναι υπεύθυνη».

Κάνοντας απολογισμό, απέδωσε τη μικρή κοινοβουλευτική δύναμη και στον εκλογικό νόμο που δεν άλλαξε, με ευθύνη της ΝΔ. 

Απέδωσε σαφείς ευθύνες και στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή και μίζερη, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά των δύο κομμάτων μπορεί να πολλαπλασιάζονταν και να δημιουργούσαν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για την παράταξη.