ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «άγριες» διαθέσεις σήμερα στην Αθήνα ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ. «Εκτροχιασμός αν τηρηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις»

Το κλίμα από τις Βρυξέλλες είναι βαρύ, οι προειδοποιήσεις πλέον ξεκαθαρίζουν και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καταφτάνει στη χώρα με άγριες διαθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup φρόντισε να στείλει μια…πρόγευση τονίζοντας  πως "αν η κυβέρνηση της Ελλάδας εφαρμόσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί και θα καθυστερήσει η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας".

Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Βαρουφάκης προτίθεται να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Στην ατζέντα του υπουργού είναι η σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, ενώ θα μπει στο τραπέζι μία συμφωνία "γέφυρα" έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωζώνη δεν θέλει να υπάρξει καμία μονομερής πράξη από την ελληνική κυβέρνηση. Οι Ευρωπαίοι έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα από τις δηλώσεις για ξήλωμα μέτρων και αποκρατικοποιήσεων, κάτι που ο κ. Ντάσελμπλουμ θα μεταφέρει στον Αλέξη Τσίπρα και το Γιάννη Βαρουφάκη.