Όπως επισημαίνεται, «την Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε δήθεν να συνεργασθεί με την τρόικα. Αυτό ωστόσο που αρνήθηκε, στην πραγματικότητα, είναι η συνεργασία με τους επιθεωρητές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ορίσθηκαν για να επιβάλλουν ένα πρόγραμμα λιτότητας που καταστρέφει την ελληνική οικονομία».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται στο άρθρο ότι «την Παρασκευή, επίσης, η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχτεί περαιτέρω δάνεια διάσωσης ερμηνεύθηκε ευρέως ως πρόθεση για τη διακοπή αποπληρωμής των δανείων.
Πρόκειται για έναν αυθαίρετο συλλογισμό, καθώς η Ελλάδα δεν θέλει νέα σχέδια διάσωσης επειδή είναι αντιπαραγωγικά σε μια χρεοκοπημένη οικονομία. Επιθυμεί, δηλαδή, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και όχι την αποκήρυξή του».
Το άρθρο κάνει, επίσης, αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται να αποπληρώσει τα δάνεια προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και να συνάψει συμφωνία σύντομα με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που κατέβαλαν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς την Ελλάδα».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
– Η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να φύγει από το ευρώ ή την ΕΕ (εκτός αν την εξωθήσουν άλλοι).
– Η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος της έναντι των προνομιακών θεσμικών πιστωτών (άλλοι ωστόσο μπορούν να την εξωθήσουν σε αυτό).
– Η Ελλάδα δεσμεύεται στη συνέχιση των πολιτικών που προωθούν την οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη της Ευρώπης (άλλοι ωστόσο μπορεί να μην το πράττουν)».
Σειρά των Ευρωπαίων…
Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι «μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Bloomberg, θα πρέπει τώρα και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να δείξουν την ίδια δέσμευση για το μέλλον της Ευρώπης, ανάλογη με αυτή που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η άρνηση να εξετάσουν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το αίτημα για συνέχιση των "μεταρρυθμίσεων" της τρόικα, παρά τις καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, δεν προωθούν την ευρωπαϊκή ενότητα. Αντίθετα, την υπονομεύουν, οδηγώντας ίσως στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ