ΔΙΕΘΝΗ

Αντίποινα θανάτου. Οι τζιχαντιστές έκαψαν ζωντανό τον αιχμάλωτο πιλότο, η Ιορδανία εκτέλεσε δυο καμικάζι αυτοκτονίας

Οι εκτελέσεις έγιναν τα ξημερώματα με απαγχονισμό στη φυλακή Σουαγκά, έξω από την πρωτεύουσσα.  Πρόκειται για την ιρακινή Σατζίντα αλ Ρισάουι, η οποία είχε καταδικαστεί ήδη σε θάνατο για το ρόλο της σε τρομοκρατική επίθεση το 2005, και τον Ζαΐντ αλ Καρμπουλί ο οποίος είχε καταδικαστεί σε υπόθεση που είχε σύνδεση με την Αλ Κάιντα.

Οι τζιχαντιστές της ISIS ζητούσαν την απελευθέρωση της αλ Ρισάουι ως αντάλλαγμα για τη ζωή του δεύτερου Ιάπωνα ομήρου (του Κέντζι Γκότο), ο οποίος είχε εκτελεστεί το Σαββατοκύριακο, και τη ζωή του ιορδανού πιλότου.

Ο 26χρονος πιλότος ήταν χειριστής ιορδανικού μαχητικού που συμμετείχε στις πολυεθνικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεων της ISIS. Eίχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών τον Δεκέμβριο όταν το μαχητικό του συντερίβη πάνω από τη Ράκα.

Η ISIS δημοσίευσε την Τρίτη το βίντεο με την απερίγραπτη εκτέλεσή του, προκαλώντας οργή στην Ιορδανία και αγανάκτηση σε ολόκληρη την υφήλιο.

Σκληραίνει τη στάση της η Ιορδανία 

Η δολοφονία του πιλότου ενδέχεται να σκληρύνει τη στάση της Ιορδανίας, ως μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία, υποστήριξαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ένας αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η δολοφονία του Κασάμπεχ αναμένεται να έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στην Ιορδανία. Ωστόσο, η εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού ενέχει κινδύνους για τη χώρα καθώς στο εσωτερικό της Ιορδανίας υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

«Η απάντηση των Ιορδανών στη βάρβαρη δολοφονία του πιλότου τους θα είναι ηχηρή και δυναμική και η αντίδραση θα είναι η χώρα να εμπλακεί περισσότερο και όχι λιγότερο», δήλωσε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Ο βασιλιάς θεωρεί ότι έπεσαν πλέον οι μάσκες», δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ιορδανοί αξιωματούχοι άφησαν πρόσφατα να εννοηθεί ότι η χώρα ενδέχεται να επεκτείνει το ρόλο της στη μάχη κατά του ΙΚ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.