Η ελληνική κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, και δεν συμβιβάζεται με τις μνημονιακές συμφωνίες, τις οποίες δεν προτίθεται να εφαρμόσει, διαμηνύει το Μαξίμου, αλλά εκτιμά πως η γερμανική πλευρά, στην πραγματικότητα, μπαίνει στη διαπραγμάτευση, ξεκινώντας, όπως αναμενόταν από πολύ αυστηρή και μαξιμαλιστική προσέγγιση.
Τα 5 σημεία που προτάσσει:
- Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση.
- Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.
- Με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της Τρόικα και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
- Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.
- Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.
Το δημοσίευμα του Reuters
Αθέτηση των υποσχέσεων την κυβέρνησης για τερματισμό της λιτότητας θέλει το Βερολίνο, το οποίο επιθυμεί επιστροφή στις οικονομικές πολιτικές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των δανειστών της Ελλάδας.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε γερμανικό έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters και έχει ετοιμάσει η Γερμανία εν όψει μίας συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για αύριο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αξιωματούχοι πρόκειται να συζητήσουν την απάντηση της Ευρωζώνης στα ελληνικά αιτήματα για διαγραφή του χρέους ή αναδιάρθρωσή του, για τερματισμό των περικοπών και κατάργηση πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων.
«Το Eurogroup χρειάζεται από την Ελλάδα μία σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων – κλειδιά που απαιτούνται για να παραμείνει το πρόγραμμα στον σωστό δρόμο», αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο συμπληρώνονται τα ακόλουθα:
«Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνημένης ατζέντας μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως η διαχείριση των εσόδων, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και ο αγώνας για καταπολέμηση της διαφθοράς».
Όπως μεταδίδει το Reuters, στο έγγραφο είναι σαφής και η θέση του Βερολίνου ότι η τρόικα πρέπει να παραμείνει στη θέση της.
Επίσης, η Ελλάδα καλείται να δεσμευθεί ότι θα αποπληρώσει τα χρέη της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και την Ε.Ε., αλλά και τα διμερή δάνεια από τις χώρες τις Ευρωζώνης που επιμηκύνθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος.