Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα, κεντρικό θέμα συζήτησης στις πολλές συναντήσεις των τελευταίων ημερών είναι τι θα πράξει ο Κώστας Καραμανλής και εάν θα ενεργοποιηθεί. Πάρα πολλοί, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ελπίζουν ότι κάποια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός θα επανέλθει ως… «σωτήρας» και θα ηγηθεί ενός εθνικού κινήματος σωτηρίας της χώρας έπειτα από μεγάλη κρίση.
Πρόκειται για επιθυμία ακραιφνών «καραμανλικών» και όχι μόνο που θεωρούν ότι ο Καραμανλής είναι η μόνη σταθερά, όχι μόνο της κεντροδεξιάς αλλά και της χώρας. Ο ίδιος, αναφέρεται, αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για τα μελλοντικά του σχέδια και είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις συναντήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων με βουλευτές και στελέχη, αλλά το δόγμα του είναι: «Προέχει πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον και η ενότητα της παράταξης».
Η αναφορά δε του Καραμανλή περί παράταξης και όχι κόμματος είναι μια σαφής ένδειξη για το τι σημαίνει για τον ίδιο η ΝΔ ως πολιτικός φορέας εν έτει 2015, έπειτα από 40 χρόνια πορείας, ενώ η επίκληση του εθνικού συμφέροντος αποτελεί σημείο καθοριστικό στον πολιτικό αξιακό του κώδικα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ίδιος θέλγεται από την ιδέα να επανέλθει κάποια στιγμή με εθνικό μανδύα για να ηγηθεί μιας ανορθωτικής προσπάθειας της χώρας, προφανώς με άλλο σχήμα.
Όσο για τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ήδη τον αμφισβητούν παρασκηνιακά πολλά στελέχη που ομνύουν «πίστη και υποταγή» στον Καραμανλή, ο οποίος όμως τους συμβουλεύει να αποφεύγουν τις ακρώτητες και ενέργειες για να μην κατηγορηθούν ως υπονομευτές της παράταξης.
Ο ρόλος της Ντόρας
Μετά το γραφείο του Καραμανλή, αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη είναι σημείο αναφοράς για πολλούς βουλευτές και στελέχη, που της ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Αναμένει τις εξελίξεις, δεν βιάζεται και συνιστά ψυχραιμία. Πολλές επαφές κάνει και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όπου η στάση του θα είναι καθοριστική για τις εσωκομματικές εξελίξεις που είναι υπέρμαχος σε όλα τα επίπεδα. Ο Νίκος Δένδιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν ανοίγουν ακόμη τα χαρτιά τους, ενώ το πρώτο βήμα το έκανε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης καθώς κατέθεσε ολοκληρωμένη πλατφόρμα και επέκρινε το «δόγμα του σοκ», όπως είπε, του Σαμαρά το οποίο αντικατέστησε την ήπια προσαρμογή του Καραμανλή.