ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έπεσε η κυβέρνηση – Το πολιτικό Deja vu (Ντεζαβού) της Ελλάδας από το 2009 μέχρι τώρα

Η συνέχεια ήταν δραματική. Οι συνέπειες εκτός λογικής σε κάποιες περιπτώσεις.

Η ώρα του Γιώργου Παπανδρέου

Η Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου 2009 (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011) σχηματίστηκε από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που αναδείχθηκε νικητήριο κόμμα στις εκλογές της                                    

Στις 5 Οκτωβρίου 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου σχηματίζει κυβέρνηση η οποία ορκίστηκε στις 6 Οκτωβρίου.

Το σημαντικότερο ζήτημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου ήταν η Ελληνική κρίση χρέους το 2010, που τελικά είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ουσιαστικά ο Παπανδρέου κλήθηκε να διαχειριστεί την καυτή πατάτα του Κώστα Καραμανλή η οποία έγινε αντιληπτή μετά από μερικούς μήνες και έφερε στην Ελλάδα την τρόικα.

Η ώρα του Παπαδήμου

Στις 6 Νοεμβρίου 2011 η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε συμφωνία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον οικονομολόγο Λουκά Παπαδήμο σχηματίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011 (Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 2011).

Η ώρα του Αντώνη Σαμαρά – κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 

Η Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά  προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Επρόκειτο για κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων Νέα Δημοκρατία, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Δημοκρατική Αριστερά.

Η Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά διαλύθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2015 μετά τις Βουλευτικές Εκλογές 2015.

Η ώρα του Αλέξη Τσίπρα

Στις 25 Ιανουαρίου του 2015 το σύνθημα για πρώτη φορά Αριστερά αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα σε συνεργασία με το κόμμα τω ν ΑΝΕΛ.

Ο νέος πρωθυπουργός έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα. Να διώξει την τρόικα και να προχωρήσει στην διαγραφή του ελληνικού χρέους. Άρα ξεκινάει από το 2010 τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπος με το ίδιο πρόβλημα.

Ομοιότητες-ζητήματα (που αντιμετωπίζουν)  όλες οι κυβερνήσεις από τον Κώστα Καραμανλή μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα:

  1. Οι αγορές μας βγάζουν στη σέντρα, με απειλές, υποβαθμίσεις και πρόβλημα ρευστότητα λόγω προβλημάτων δανεισμού διότι δεν συμμορφωνόμαστε.
  2. Οι υπερδυνάμεις ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ μας καλούν στα τηλέφωνα εκφράζουν στήριξη αλλά τελικώς αποσύρουν την αρχική στήριξη. 
  3. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατείνεται αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και τους Έλληνες ωστόσο τον τελικό λόγο τον έχει η Γερμανία.
  4. Η Ε.Κ.Τ. λειτουργεί ανεξάρτητα από την πολιτική των Βρυξελλών, μονομερώς σε περιπτώσεις κρατών ωστόσο τον τελικό λόγω τον έχει η Γερμανία.
  5. Η Γερμανία διατηρεί το πλεονέκτημα να επιβάλει την πολιτική λιτότητας, ως την επικρατέστερη στην ευρωζώνη.
  6. Στο τέλος οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να συμβιβαστούν αφού προηγηθούν τα παραπάνω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ για την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα: Μέχρι και σήμερα τα πρώτα 5 σημεία που αναφέρουμε τα διαπίστωσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το έκτο σημείο, του συμβιβασμού, είναι σε εξέλιξη. Θα δούμε τι τελικά θα γίνει. 

Ο Αθόρυβος