Η εξαγγελία του πρωθυπουργού περί προγράμματος-γέφυρα και όχι τεχνικής παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος μάλλον δεν ήχησε καλά στα αυτιά των ευρωπαίων εταίρων. Επισήμως η θέση που εκφράστηκε από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup, την Πέμπτη, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα.
Ανάλογη θέση υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει λοιπόν σαφής διάσταση απόψεων, υπογραμμίζει η Deutsche Welle, και όπως σημειώνουν αναλυτές, στο θέμα αυτό η Ελλάδα οδηγείται σε ρήξη με τους εταίρους με δεδομένο και το «τελεσίγραφο» του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την αναγκαιότητα επίτευξης λύσης μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Αναφορικά με το υπόλοιπο περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, οι αναλυτές συγκρατούν δύο κυρίως σημεία: το κούρεμα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau παρατηρεί ότι προφανώς ο Τσίπρας εγκατέλειψε οριστικά την απαίτησή του για κούρεμα, αφού μίλησε μόνον για αναδιάρθρωση. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικότερα, ενώ στον προεκλογικό αγώνα είχε προαναγγείλει το τέλος όλων των ιδιωτικοποιήσεων, δεν τις αποκλείει πλέον στις προγραμματικές του δηλώσεις, εφόσον υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Η Handelsblatt έχει τίτλο «Ο Τσίπρας ρισκάρει την τελική ρήξη» σημειώνοντας ότι με τις εξαγγελίες του χάνει και τις τελευταίες ελπίδες αλληλεγγύης.
Από την άλλη, η κεντροδεξιά Die Welt γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «επιμένει να υπόσχεται το απίθανο».
Το περιοδικό Der Spiegel υπογραμμίζει την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «το πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε» ενώ η κεντροαριστερή Zeit εκτιμάει ότι ο πρωθυπουργός «συγκρούεται με το πρόγραμμα διάσωσης».
Επιπλέον στα εκτενή ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν χθες στη γερμανική τηλεόραση οι ανταποκριτές από την Αθήνα επικέντρωναν στο γεγονός ότι η Ελλάδα συγκρούεται με τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα με τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.