ΔΙΕΘΝΗ

«Τα… έσπασαν» για το ελληνικό πρόβλημα Ομπάμα και Μέρκελ

«Στο γεύμα εργασίας», ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, «θα εστιαστούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προσβλέπω να ακούσω από την Καγκελάριο την εκτίμησή της για το πως η ΕΕ και το ΔΝΤ μπορούν να εργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις, ώστε να βρεθεί τρόπος να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη», υπογράμμισε, «είναι καθοριστική και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ».

Στην εισαγωγική της ομιλία, η κ. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε κακή εντύπωση, και λόγω της αναφοράς του Προέδρου Ομπάμα, αλλά και επειδή η ελληνική κρίση παραμένει πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ερωτηθείσα από Γερμανό δημοσιογράφο, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί, αλλά δεν έδειξε κανένα σημάδι κάμψης από τις προηγούμενες, σκληρές θέσεις της.

«Την Τετάρτη θα υπάρχει μία συνεδρίαση του Eurogroup κι αυτό που έχει σημασία είναι τι θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο τραπέζι σ' αυτή τη συνεδρίαση, ή ίσως λίγες μέρες αργότερα», αρκέστηκε να πει.

«Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει εντός της Ευρωζώνης» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός ηγέτης στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά τη συνέντευξη Τύπου, «αναμένουμε τις προτάσεις» για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ανακάμψει η ανάπτυξη της χώρας».

«Ανυπομονώ να ακούσω τις προτάσεις της Άγκελα Μέρκελ για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι πρωταρχικός ρόλος της Γερμανίας ήταν ανέκαθεν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Οπως σημείωσε, «αυτό που μετράει είναι το τι θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Eurogroup».

Πρόσθεσε δε ότι αναμένει από τη χώρα μας να προσέλθει με μία βιώσιμη πρόταση και μετά να τη συζητήσει.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, η κα Μέρκελ είπε:

«Την Τετάρτη, θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική, από το 2010, έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: θα πρέπει να προσπαθήσετε (η Ελλάδα) και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».

Στην εισαγωγή της τοποθέτηση, πριν να απαντήσει σε ερωτήσεις, η κα Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ομπάμα, σημειώνοντας επίσης ότι «έχουμε επιτύχει αρκετά όσον αφορά την Ευρωζώνη. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη» και επεσήμανε «ως παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».

Το ζήτημα της Ελλάδας και η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν αναπόφευκτα ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση των δύο ηγετών, μαζί με την κρίση στην Ουκρανία και τα μέτρα της Δύσης κατά της Ρωσίας.

 

Τι συζήτησαν για Ουκρανία – Ρωσία

Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία όσον αφορά τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί "να ξαναχαράξει τα σύνορα της Ευρώπης με τη δύναμη των όπλων".

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί "να ενθαρρύνει μια διπλωματική λύση" στην κρίση.

"Συμφωνούμε απολύτως ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς και απλώς να επιτρέψουμε να χαραχθούν ξανά τα σύνορα της Ευρώπης υπό την απειλή των όπλων", τόνισε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι σαφές ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει την προηγούμενη συμφωνία για την Ουκρανία καθώς έχει στείλει περισσότερα άρματα και πυροβολικό στην περιοχή από όσα απέσυρε. Σημείωσε ωστόσο ότι η ρωσική επιθετικότητα είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα να ενισχύσει την ενότητα της διεθνούς κοινότητας.

Όπως είπε ο Ομπάμα, συμφωνεί με την Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν εν ισχύ και αποσαφήνισε ότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, η απομόνωσή της θα ενταθεί. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν επιδιώκει να "αποδυναμώσει" τη Ρωσία με αφορμή το θέμα της Ουκρανίας που έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στη σχέση των δύο χωρών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. "Δεν επιδιώκουμε την αποτυχία της Ρωσίας (…) ούτε την αποδυνάμωσή της", είπε χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι έχουν υπάρξει εμπόδια στην επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, ωστόσο η ίδια δεν βλέπει μια στρατιωτική λύση στην κρίση. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι η προοπτική μιας στρατιωτικής λύσης ήταν ανέκαθεν μικρή δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει πανίσχυρο στρατό. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προτιμήσει μια διπλωματική λύση αφού το κόστος έχει καταστεί πολύ υψηλό για τη Μόσχα. Φάνηκε όμως έτοιμος να συνεχίσει "να αυξάνει αυτό το κόστος" εάν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αποτύχουν.

Ο Ομπάμα είπε ότι έχει ζητήσει από την ομάδα του να εξετάσει όλες τις δυνατότητες, στην περίπτωση που η διπλωματία δεν καταλήξει σε λύση και όπως είπε, η αποστολή θανατηφόρων αμυντικών όπλων στην Ουκρανία είναι μία πιθανότητα. Υπογράμμισε όμως ότι ακόμη δεν έχει λάβει την τελική απόφασή του.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να πέσουν τα αμερικανικά όπλα σε "λάθος χέρια", ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αλλά το μέτρο θα πρέπει να είναι το αν η αποστολή όπλων θα είναι αποτελεσματική ή όχι".

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι εάν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια λύση μέσω της διπλωματίας, τότε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες επιλογές. Διευκρίνισε ότι έχει ήδη εκφράσει την άποψή της για την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία —το Βερολίνο διαφωνεί με μια τέτοια προοπτική— αλλά υπογράμμισε ότι η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα παραμείνει ισχυρή ακόμη και αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν πάντοτε σε όλα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ουκρανική οικονομία και για το αν το Κίεβο θα μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να παρασχεθεί στην Ουκρανία η οικονομική στήριξη που χρειάζεται η χώρα.