ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη μετωπική… Σαμαρα-Τσιπρα απόψε στη Βουλή

Η ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα, ωστόσο το ενδιαφέρον θα μαγνητίσει από νωρίς η πρώτη κόντρα των αρχηγών των κομμάτων μετά τις εκλογές τις 25ης Ιανουαρίου.

Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας θα βρεθούν αντιμέτωποι μετά από αρκετό καιρό, αφού δεν είχαν πραγματοποιήσει προεκλογικό ντιμπέιτ, μετά την άρνηση του πρώην πρωθυπουργού, ενώ σπάνιες υπήρξαν οι αντιπαραθέσεις τους στο Κοινοβούλιο.

«Απόψε κρίνονται πολλά», διαμηνύουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο ερώτημα τι αναμένεται να πει ο Αντώνης Σαμαράς και πως θα χειριστεί τη πρώτη του εμφάνιση στο βήμα του κοινοβουλίου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων το «καρφί» προς τον προκάτοχό του, κατηγορώντας τον ότι με επιμονή της κυβέρνησής του επιλέχθηκε η δίμηνη παράταση του προγράμματος προκειμένου να εγκλωβίσει εξ αρχής τη νέα κυβέρνηση.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο, ούτε ίσως τον τρόπο παράδοσης του μεγάρου Μαξίμου, ούτε τις εξαγγελίες Τσίπρα για πώληση του ενός πρωθυπουργικού αεροσκάφους, για το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ είχε βγάλει πωλητήριο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ενδιαφέρον αγοράς του. 

Σύμφωνα με την Huffinghton Post, pολλοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αναμένουν με ενδιαφέρον πως ο κ.Σαμαρας θα επιχειρήσει να εξηγήσει με την ομιλία του τη θεωρία περί «αριστερής παρένθεσης», αφού στην περίπτωση που η νυν κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει έστω μια αμοιβαία συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις και το κλίμα αμφισβήτησης στην ηγεσία της ΝΔ για λάθος προεκλογική αλλά και μετεκλογική τακτική.