ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «τσούγκρισαν» Κοτζιάς – Σταϊνμάγιερ. «Πάγωσε» ο γερμανός ΥΠΕΞ όταν ο έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο κατοχικό χρέος

Τα καυτά θέματα για τα χρέη της Γερμανίας στην Ελλάδα από την εποχή της ναζιστικής κατοχής, και τα χρέη της Ελλάδας στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

Αυτό εκφράστηκε και στην κοινή συνέντευξη τύπου λίγο πριν από τις συνομιλίες τους το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο. Οι φιλοφρονήσεις δεν κράτησαν πολύ.

Το πρόσωπό του κ.Σταϊνμάγιερ πάγωσε, όταν ο κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε στα θέματα, που ήθελε να φέρει υπό συζήτηση: μνημόνιο και κατοχικό χρέος. «Δεν τον έχω ξαναδεί τόσο οργισμένο» έλεγε γερμανός δημοσιογράφος.

Το κλίμα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο, όταν ο κ.Στάινμάγιερ απαντώντας σε ερώτηση για τις αξιώσεις της Ελλάδας από την εποχή της Κατοχής δήλωσε, ότι νομικά για τη Γερμανία το θέμα έχει κλείσει οριστικά.

Και πήρε τραγελαφική μορφή, όταν γερμανίδα δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Κοτζιά, τι λέει για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχει ένα σχέδιο Β΄ που συμπεριλαμβάνει και συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα για την περίπτωση που οι εταίροι πουν «όχι» στις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση. «Η απάντηση μας λέγεται Ευρώπη» είπε. Κατά τα άλλα, πρόσθεσε, ο υπουργός Αμυνας εκφράζει απλώς μεγαλοφώνως τις σκέψεις του.

Επόμενο έτσι, η ατμόσφαιρα στη συνομιλία τους να μυρίζει κατά διαστήματα μπαρούτι όπως μεταφέρει το ρεπορτάζ του "Βήματος".

«Αυτό ήταν αναπόφευκτο, επειδή για πρώτη φορά η Αθήνα μίλησε έξω από τα δόντια και έβαλε τέτοια θέματα στο τραπέζι» έλεγε γερμανός διπλωμάτης. 

Μια πρόγευση για το τι θα συνέβαινε, είχε δώσει λίγο πρωτύτερα ο κ.Κοτζιάς σε συνομιλία του με έλληνες δημοσιογράφους. Ένα από τα θέματα που θα θέσω, είπα, είναι η «αδιέξοδη πολιτική», που επέβαλαν στην Ελλάδα οι εταίροι. Είναι παράλογο, τόνισε, να εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα δρακόντειας λιτότητας, που καταστρέφει την οικονομία της, και να ζητούν ταυτόχρονα τη συνεπή εξυπηρέτηση του χρέους. Το ένα, είπε, ακυρώνει το άλλο.

Αναφορικά με το κατοχικό χρέος της Γερμανίας, που αφορά στις επανορθώσεις, ο έλληνας υπουργός τόνισε, ότι αυτό έχει μια υλική και μια ηθική διάσταση, που πρέπει να ληφθούν εξίσου υπόψη.

Αναφορικά με το κατοχικό δάνειο είπε, ότι αυτό αποτέλεσε καθαρή τραπεζική συναλλαγή, που είχε αναγνωριστεί σαν τέτοια ακόμη και από τη ναζιστική Γερμανία όπως δείχνουν και οι δυο δόσεις αποπληρωμής του που καταβλήθηκαν στην Ελλάδα από την γερμανική Κεντρική Τράπεζα του Γ΄Ράιχ.

Ο ίδιος άσκησε αυστηρή κριτική στη «διπλή ηθική» της γερμανικής κυβέρνησης για το γεγονός, ότι από τη μια επιμένει στην τήρηση των σημερινών συμφωνιών, από την άλλη όμως καταπατά με χέρια και με πόδια τις συμφωνίες από την κατοχική περίοδο. 

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει κάθε δικαίωμα να ζητά τέτοια διαδικασία. «Στην πρώτη εμφάνιση μου στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ορισμένοι ομόλογοί μου είπαν ότι θεωρούν απαράδεκτο να ζητώ διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε ο ίδιος. Σε αυτούς, τόνισε, δεν ανήκε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.