ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη μάχη του Eurogroup. «Να σταματήσει η Ελλάδα τις προκλήσεις». Σκληρή γλώσσα από τον αυστριακό υπουργό Οικονομικών

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, σημείωσε: 

«Θα καλωσορίσουμε τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Θα ακούσουμε τα σχέδια και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα δούμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα. Επισήμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε στη βάση αυτού του προγράμματος». Σημείο εκκίνησης των συζητήσεων θα είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα, συμπλήρωσε.

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, και επισήμανε πως η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και να παραμείνει στη σωστή τροχιά» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως δεν αναμένει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τις αποψινές συνομιλίες, ενώ στο ερώτημα αν θα συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδος της Ευρωζώνης την Παρασκευή, ο κ. Ντέισελμπλουμ δεν απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι θα ακολουθήσει το τακτικό Eurogroup τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Η Κομισιόν είναι εδώ για να διευκολύνει τη συζήτηση, σκοπός είναι να ακούσουν όλες οι πλευρές η μία την άλλη, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί. 

Πρόσθεσε πως θέλει μια συζήτηση ήρεμη και εποικοδομητική, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν εκλογείς στην Ελλάδα αλλά και αλλού στην Ευρώπη.

Επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο, θα παρουσιάσει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει πρωτογενή πεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ, δέσμευση από την πλευρά των εταίρων για διευθέτηση του χρέους με τη χρήση swaps, προώθηση μεταρρυθμίσεων με τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ και συμφωνία-γέφυρα έξι μηνών μέχρι και τον Αύγουστο, ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα-συμβόλαιο. 

Το Βερολίνο πάντως έχει διαμηνύσει διά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε νέο πρόγραμμα», ενώ διέψευσε και σχέδιο της Κομισιόν για εξάμηνη παράταση.

 "Να σταματήσει η Ελλάδα τις προκλήσεις"

Πολύ πιο αιχμηρός κατά της ελληνικής πλευράς ήταν ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γκέοργκ Σέλινγκ, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να “σταματήσει τις προκλήσεις”, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν να ανατραπούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες εξαιτίας ενός εκλογικού αποτελέσματος.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι κανόνες του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να εφαρμοστούν, έστω κι αν δεν αρέσουν σε κάποιους, και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα πρέπει να γίνουν σεβαστές, σημειώνοντας πως η βάση της διαπραγμάτευσης είναι το τρέχον πρόγραμμα, και οι όποιοι συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν μόνο εντός αυτού του πλαισίου. Επανέλαβε εξάλλου πως είναι απαραίτητο να υπάρχει πολλή καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, και να ακούσουν η μία την άλλη.