ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μαύρα σύννεφα» για την Ελλάδα στο Eurogroup. Τι ζητούν από τον Γιάνη Βαρουφάκη οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης

Σύμφωνα με ανταπόκριση της Daily Τelegraph από τις Βρυξέλλες, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης είπαν στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι η «ανακούφιση χρέους είναι απαράδεκτη για τους ψηφοφόρους μας».

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας,  η αλλαγή προγράμματος απαιτεί την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια 4 χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γερμανίας και της Ολλανδίας. 

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «πολύ εποικοδομητική» την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων και προτάσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Eurogroup το πιο πιθανό σενάριο για την εν εξελίξει συζήτηση στις Βρυξέλλες είναι η έκδοση μιας ανακοίνωσης στην οποία θα γίνεται λόγος για «αμοιβαία κατανόηση», η οποία θα αποτελέσει και την βάση για την διαδικασία προετοιμασίας της επόμενης συνάντησης των υπουργών οικονομικών. 

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Τεχνικά αδύνατη η συμφωνία στο Eurogroup

“Τεχνικά αδύνατο” είναι το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση για το ελληνικό πρόγραμμα στο σημερινό Eurogroup, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, επισημαίνοντας πως μολονότι ο χρόνος πιέζει, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σήμερα. 

Τόνισε δε ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν στις συμφωνίες θα πρέπει να έχουν τη συναίνεση των κρατών-μελών, και αυτό για την Γερμανία συνεπάγεται συγκατάθεση της Βουλής, ενώ “ανεξαρτήτως του πώς θα ονομάζεται μια μελλοντική συμφωνία”, θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή "παροχές έναντι αντιπαροχών" και αυτές οι αντιπαροχές θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο. 

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωη ισχύει η αρχή της ελεύθερης βούλησης, υπογραμμίζοντας πως "κανείς δεν πρόκειται να επιβάλει ένα πρόγραμμα βοήθειας".

Το ζητούμενο πάντως κατά την σημερινή συνεδρίαση, πρόσθεσε ο κ. Γιέγκερ, είναι να ενημερωθούν οι εταίροι από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σχετικά με τα συγκεκριμένα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι “θα ήταν το πιο συνετό, για το πρόγραμμα-γέφυρα που ζητά η Αθήνα να βασιστεί στους μέχρι τώρα υπάρχοντες μηχανισμούς”.