ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Δεν υπήρξε συμφωνία – Παράταση Μνημονίου δεν θα γίνει αποδεκτή

Δυστοκία στην συμφωνία κοινού ανακοίνωναν, αφού συντάσσεται το τρίτο προσχέδιο, με πεδίο διαφοράς την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και της ελληνικής θέσης για πρόγραμμα γέφυρα.

Η Ελληνική πλευρά με επιχειρήματα εστίασε στην αποτυχία του μνημονίου, το χρέος και την ανθρωπιστική κρίση που έφερε, ενώ όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές δεν γίνεται από την ελληνική πλευρά αποδεκτή παράταση του μνημονίου.

Οι προτάσεις της Ελλάδας συζητήθηκαν στο συμβούλιο και αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, όπου θα αναφέρεται στις ελπίδες τους για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup την Δευτέρα, ενώ όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές της Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής.

Λέγεται ότι προωθείται συμβιβαστική πρόταση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, ενώ το CNBC κάνει λόγο για συμφωνία επί της αρχής μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διπραγμάτευση κινήθηκε σε κλίμα έντονων πιέσεων προς την Ελλάδα για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, με επιθέσεις στους Δραγασάκη – Βαρουφάκη για την «εγκατάλειψη» του μνημονίου και γιατί δεν τους δόθηκαν εκ των προτέρων οι προτάσεις της Ελλάδας για να τις μελετήσουν.

Την τήρηση των συμφωνηθέντων ζητούν οι Γερμανοί, σύμφωνα με γερμανικές πηγές, κάνοντας λόγο για παράταση του ισχύοντος προγράμματος. Οι εταίροι επιμένουν στις κόκκινες γραμμές ενώ όποιες μεταρρυθμίσεις βγουν εκτός συμφωνίας θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλες.

Την Πέμπτη έρχονται στην Αθήνα εμπειρογνώμονες του Euroworking group ώστε να κοστολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της Τετάρτης συμφωνήθηκε μέχρι την Δευτέρα να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή, σε συνεργασία με το Euroworking Group, των πεδίων στα οποία υπάρχουν σύγκλιση ή διαφορές, ανάμεσα στο υφιστάμενο πρόγραμμα και στη "συμφωνία γέφυρα" του Βαρουφάκη.