ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα βρήκαν Αλέξης Τσίπρας με Γερούν Ντάισελμπλουμ για συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο – Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία των δύο πλευρών, αποσκοπεί στο να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμφώνησε την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας προκειμένου να οικοδομηθεί η βάση για την επίτευξη συμφωνίας στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου.

Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), δηλαδή της τρόικας, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρας.

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά μια κίνηση εκτόνωσης της έντασης που προέκυψε χθες το βράδυ όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ και άλλοι αξιωματούχοι απείλησαν ότι αν δεν υπογραφεί το κοινό ανακοινωθέν, δεν θα υπάρξει καμία συνομιλία των τεχνικών επιτροπών.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το κεφάλαιο αυτό έκλεισε σε καλό κλίμα, ήδη προετοιμάζεται η συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και επιπλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με τις κινήσεις της να αποφύγει μια κρίση, λόγω του γεγονότος ότι δεν ζητά παράταση του προγράμματος.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, με δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, χαρακτήρισε τις αναφορές του προέδρου του Eurogroup ως θετικό βήμα στην κατεύθυνση της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.

Εξάλλου, οι δανειστές και η ελληνική πλευρά με την εξέλιξη αυτή εργάζονται ήδη για μια νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και αυτό ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, άφησαν σαφώς να εννοηθεί οι ίδιες πηγές.

Αιχμές Σουλτς – Ανησυχία Γιούνκερ

Αιχμές κατά της Αθήνας άφησε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υποστηρίζοντας ότι η «ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται λίγο χρόνο για να βρει ισορροπία στο εσωτερικό της».

Την ανησυχία του για τα αποτελέσματα του Eurogroup εξέφρασε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Ήλπιζα χθες ότι μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο», πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αρχίζουν με καθυστέρηση δύο ωρών λόγω των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία στην Ουκρανία.

Η έναρξη ήταν προγραμματισμένη για τις δύο το μεσημέρι ωστόσο άρχισε τελικά στις τέσσερις το απόγευμα ώρα Ελλάδας.