ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες. Ασφυκτικές πιέσεις και αρνητικό κλίμα, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup

Τα τελευταία 24ωρα, ήταν σχεδόν "εφιαλτικά", καθώς οι πιέσεις, που ασκήθηκαν ήταν τόσο ασφυκτικές σε βαθμό στραγγαλισμού των ελληνικών προσδοκιών. Ενόψει του σημερινού μπρα ντε φερ στος Βρυξέλλες οι δανειστές, "έδειξαν τα δόντια τους", κάνοντας στην άκρη προς στιγμή την ιδιότητα των "εταίρων".

Οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι σήμερα θα μετατραπούν σε "πεδίο μάχης",  όπου η λιτότητα και η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα αντιπαρατεθούν με την ποσοτική χαλάρωση και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το μήνυμα, που φθάνει από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι να ζητηθεί άμεσα η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, λέγοντας μάλιστα πως δεν θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση ως την 28η του μηνός οπότε και λήγει η προθεσμία.

Η Αθήνα απαντά πως η χώρα έχει κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν θα παραβιάσει και ζητά κοινά αποδεκτή λύση χωρίς εκβιασμούς.

Το  σημερινό Eurogroup, το οποίο  έχει προγραμματιστεί για τις τέσσερις το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, δεν δείχνει μέχρι στιγμής να έχει καταληκτικό χαρακτήρα και είναι πιθανόν να οριστεί και νέα ημερομηνία ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος και στις δύο πλευρές.