ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εμπλοκή για τον Πρόεδρο. Ποιους πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας. Ποια ονόματα ξαναπέφτουν στο τραπέζι.

Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, δεν ακούστηκε τελικά το βράδυ της Κυριακής, δια στόματος πρωθυπουργού και αντ' αυτού ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έδωσε παράταση στην αγωνία ακόμα δύο 24ωρα.

Δύο πρόσωπα, φρέναραν τις εξελίξεις και τις οδήγησαν πρός άλλη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μακράς διάρκειας τηλεφώνημα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, επανέλαβε τις αντιρρήσεις του σε σχέση με την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την Επιτροπή και τη μετακόμισή του στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού. 

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει ο κ. Αβραμόπουλος στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στους επιτρόπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί ακόμη και να αλλάξει το χαρτοφυλάκιο που έχει η Ελλάδα και να πάρει κάποιο υποδεέστερο αυτού του Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

Πάντως από το περιβάλλον του κ. Αβραμόπουλου, οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η αριστερη πλατφόρμα, οι οποίοι αντιδρούν και επιφυλάσσονται για την επιλογή προσώπου, προερχόμενου από την κεντροδεξιά, πόσο μάλλον κάποιοιυ, που υπήρξε και υπουργός των μνημονιακών κυβερνήσεων από την εποχή Παπαδήμου.

Η  συνάντηση Τσίπρα-Λαφαζάνη, το απόγευμα της Κυριακής, άλλαξε τα δεδομένα, με τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, μετά από μιάμιση ώρα,να βγαίνει  από το Μαξίμου λέγοντας «δεν βλέπω να έχουμε ανακοινώσεις σήμερα».

Μάλιστα στο τραπέζι εκτός του Δ. Αβραμόπουλου προτάθηκαν και ονόματα όπως του Π. Παυλόπουλου ή και της Ν. Μπακογιάννη ωστόσο οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου λένε πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν τον κ. Αβραμόπουλο εάν ο Πρωθυπουργός επιλέξει ένα πρόσωπο από τον κεντροδεξιό χώρο.

Ωστόσο με την διαπραγμάτευση να κρίνει πολλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όλα δείχνουν ότι μια εμπλοκή ενισχύει την πιθανότητα επιλογής προσώπου από την Αριστερά.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αναφερθεί σε πρόσωπα ούτε καν έχει αποκαλύψει προθέσεις και έτσι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Το θέμα του Προέδρου θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, οπότε και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από το σύνολο των βουλευτών.