ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: «Θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι αθέτησαν τη συμφωνία που είχε κάνει ο Τσίπρας με τον Ντάισελμπλουμ»

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία, είπε ο Γ. Βαρουφάκης, ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες. Οπως είπε συγκεκριμένα: «Δεν αμφιβάλλω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και θετική για την Ευρώπη».

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τους ευρωπαίους ότι αθέτησαν τη συμφωνία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και το κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup ουσιαστικά οδήγησε στο αδιέξοδο της περασμένης Τετάρτης.

Ο κ. Μοσκοβισί μας παρουσίασε πριν από το Eurogroup ένα κείμενο, το οποίο ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Το κείμενο αυτό απεσύρθη λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του Eurogroup από τον κ. Ντέισελμπλουμ» δήλωσε.

«Ήμασταν έτοιμοι να μην αναλάβουμε καμία δράση που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος. Ο μόνος όρος που θέταμε είναι να μην ζητηθούμε να λάβουμε μέτρα που είναι υπέρ της ύφεσης και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

– Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να έχει επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, γιατί αυτό το πρόγραμμα δεν είναι μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος. Γι' αυτό το απορρίψαμε την περασμένη εβδομάδα.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων Βαρουφάκη : 

"Έγιναν συζητήσεις σε κλίμα συναδελφικότητας. Εδραιώσαμε ένα κοινό έδαφος για τους επόμενους έξι μήνες για να υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης ανάμεσα στους φορείς"

"Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και αύριο και μεθαύριο για να υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη σε εποικοδομητικό δρόμο".

"Η βασική μας διαφωνία έχει να κάνει με το πρόγραμμα κυβέρνησης ή επανεξέτασης του προγράμματος που κατά την εκτίμηση μας απέτυχε να σταθεροποιήσει τη χώρα και δημιούργησε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση".

"Απορρίψαμε το πρόγραμμα γιατί πιστέψαμε πως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Είναι ο λόγος για τον οποίο κερδίσαμε τις εκλογές".

"Την προηγούμενη βδομάδα Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για ένα νέο συμβόλαιο. Αυτή ήταν μια γνήσια διέξοδος".

"Σήμερα ο κύριος Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Ήταν ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών με στήριξη από την Ε.Ε".

"Θα κάναμε αίτημα για παράταση του προγράμματος μόνο υπό όρους που θεωρούσαμε ότι ήθελαν οι εταίροι. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι ο όρος είναι να μην αναλάβουμε καμία δράση όσο θα υπήρχε αυτή η συμφωνία – γέφυρα ή καμία άλλη δράση που θα είχε επιπτώσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ζητήσαμε όμως να μην ζητηθούν μέτρα υπέρ της ύφεσης. Όχι μειώσεις σε συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ".

"Δυστυχώς όμως το κείμενο απεσύρθη λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και το αντικατέστησαν με ένα κείμενο που έφερε ο κύριος Ντάισελμπλουμ". 

"Αντ' αυτού μας προσέφεραν μια νεφελώδη φράση για "μια κάποια ευελιξία". Υπό αυτούς τους όρους δεν παίρνουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση για τις μειώσεις στις συντάξεις"

"Λέμε ότι έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις μας. Η δημοκρατία αλλάζει τις προδιαγραφές. Πρέπει να υπάρξει συγκερασμός θέσεων. Η Ευρώπη είναι μια θαυμάσια δημοκρατία. Δεν μπορούμε να πούμε πως "αυτό είναι και τίποτα άλλο δεν υπάρχει". Πρέπει να πούμε πως θα βρεθεί ένα κοινό σημείο μεταξύ εταίρων αλλιώς θα έχουμε αρνητική επίπτωση προς όλη την Ευρώπη". 

"Ποτέ δεν έπαιξα Monopoly με ψεύτικα χρήματα, μόνο με τα χρήματα του παιχνιδιού. Τι σημαίνει μπλοφάρω; Σκεφτείτε το πόκερ. Εμείς λέμε πως θέλουμε μια σωστή συμφωνία για το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί πάνω στις αρχές που εξυπηρετούν τον λαό μας. Δεν είναι μπλόφα, δεν υπάρχει Plan B. Υπάρχει μόνο Plan A, αυτό είναι το πλάνο μας και όχι, δεν παίζουμε".

"Δεν θέλουμε ευελιξία αλλά αλλαγή του προγράμματος. Να συζητήσουμε υπό άλλους όρους. Να παραμείνουμε μέλος της Ε.Ε. Όσοι παίζουν παιχνίδια εναντίον της ενότητας, παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που γιγαντώθηκε με αυτό το πρόγραμμα".

Ήμουν έτοιμος να υπογράψω το έγγραφο για αίτημα παράτασης και θα θέταμε όρους. Δεν έχω αμφιβολία ότι τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα οργανωθεί ξανά για να γίνουν τα ανάλογα βήματα και να εδραιώσουμε το κοινό έδαφος για ένα νέο συμβόλαιο".