ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Α. Τσίπρας δεν πρότεινε αριστερό για Πρόεδρο. «Εμπλοκή» από Γιούνκερ για Αβραμόπουλο

Ο πρωθυπουργός εξαρχής προτιμούσε να επιλέξει έναν υποψήφιο από το χώρο της κεντροδεξιάς, κινούμενος σε κλίμα συναίνεσης και κρατώντας ανοιχτούς διαύλους με άλλους ιδεολογικούς χώρους εντός της Βουλής, ενόψει και των δύσκολων ψηφοφοριών που θα έρθουν στο επόμενο διάστημα

Λίγο πριν ανακοινώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε γιατί δεν πρότεινε έναν αριστερό πρόεδρο, κάτι που είχε ζητηθεί από διάφορα μέλη του κόμματος.

«Στις 25 του Γενάρη η Ελλάδα πέρασε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, ζούμε τη γέννηση μιας νέας εποχής. Η ευρύτερη συναίνεση στην εκλογή ΠτΔ δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία και τις επιτακτικές της ανάγκες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι όλες αυτές τις μέρες άκουσε πολλά για την εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αυτή η πρόταση είναι εύλογη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς όπως εξήγησε λόγω των εκλογών που προηγήθηκαν δίνεται η δυνατότητα να ψηφιστεί ένας αριστερός πρόεδρος, εννοώντας δηλαδή την εκλογή με απλή πλειοψηφία στη Βουλή.

«Όμως η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην Ιστορία, η δύναμή της ήταν πάντα ότι δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της», όπως τόνισε.

«Χρειαζόμαστε ένα ΠτΔ με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, με υψηλό αίσθημα να χαίρει εκτίμησης τόσο στην κοινωνία όσο και στη βουλή», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Τον κ. Παυλόπουλο θα υπερψηφίσει η ΝΔ, το Ποτάμι προτείνει ως υποψήφιο τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, ενώ «όχι» λέει και η Χρυσή Αυγή.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ έγινε αρχικά γνωστή από τον βουλευτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά, αφού θεωρεί τον κ. Παυλόπουλο συνυπεύθυνο για την απορρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Νίκο Αλιβιζάτο.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου θα γίνει αύριο στις 7.30 μ.μ. στη Βουλή και αναμένεται με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και τη ΝΔ να συγκεντρώσει ο κ. Παυλόπουλος τις 180 απαιτούμενες ψήφους ώστε να μην χρειαστεί άλλη ψηφοφορία.

Δεν «έδωσε» τον Αβραμόπουλο ο Γιούνκερ

Μέχρι και λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου, το φαβορί παρέμενε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Τσίπρα, όλα έδειχναν πως το όνομα του Επιτρόπου είχε "κλειδώσει". 

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι έγινε στροφή τα τελευταία 24ωρα μετά την άρνηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δεν ήθελε να υπάρξει διατάραξη των ισορροπιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα προκαλούσε η απομάκρυνση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση που εκλεγόταν ο κ. Αβραμόπουλος στη Θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα έπαιρνε χαρτοφυλάκιο – όχι αυτό του κ. Αβραμόπουλου – ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Το όλο θέμα συνδέεται και με τις διαπραγματεύσεις καθώς ο κ. Τσίπρας άφησε στην Κομισιόν τον κ. Αβραμόπουλο περιμένοντας… υποστήριξη από τον κ. Γιούνκερ στις διαπραγματεύσεις.