ΥΓΕΙΑ

Πέντε θαυματουργά τρόφιμα που δεν είναι τελικά και τόσο… υγιεινά

Τα «θαυματουργά τρόφιμα» εξυμνούνται συχνά μέσω της χρήσης ενός εξειδικευμένου λεξιλογίου που καταγράφει τις βιταμίνες και τις άλλες ουσίες που υποτίθεται ότι προσφέρουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας και μας θωρακίζουν από επικίνδυνες ασθένειες. Η επιστημονική κοινότητα αντιδρά σε αυτό που θεωρεί μια «παραπληροφόρηση» του κοινού από τους διανομείς των τροφίμων και παρουσιάζει τα πραγματικά αποτελέσματα που έχει η κατανάλωση των «θαυματουργών τροφίμων» στη λειτουργία του οργανισμού μας. 

1. Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι ένα κορεσμένο λίπος. Σύμφωνα με τις μελέτες, τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της καλής όσο και της κακής χοληστερόλης. Οι υποστηρικτές του λαδιού από καρύδα πιστεύουν ότι η κατανάλωση αυτού του «θαυματουργού τροφίμου» βοηθά στην απώλεια βάρους, στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και του Αλτσχάιμερ. Παρά τους ισχυρισμούς, οι ιατρικές έρευνες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

2. Το ξίδι από μηλίτη

Το ξίδι από μηλίτη είναι, αναμφίβολα, ένα γευστικό καρύκευμα. Ωστόσο, κάποιοι φανατικοί θαυμαστές τού αποδίδουν θαυματουργές ιδιότητες. Θεωρείται ότι θεραπεύει τις πεπτικές διαταραχές, τον πονόλαιμο, την υψηλή χοληστερόλη, την πιτυρίδα και την ακμή. Οι φανατικοί υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη. Ομως, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει επιβεβαιώσει κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς πολλές από τις μελέτες έχουν γίνει σε ζώα ή από εργαστήρια που χρησιμοποιούν ανθρώπινα κύτταρα. 

3. Το μέλι μανούκα

Το μέλι του μανούκα, δέντρου της Ωκεανίας, διαφημίζεται από τους θιασώτες της εναλλακτικής ιατρικής ως ένα πρώτης τάξης αντιβιοτικό. Οπως και τα περισσότερα μέλια, περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο ενισχύει τις αντιβιοτικές ιδιότητες του οργανισμού, αλλά και μεγαλύτερη ποσότητα μεθυλογλυοξάλης (ενός αντιβακτηριακού συστατικού) απ' ό,τι τα άλλα μέλια. Οι ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των αναπνευστικών λοιμώξεων. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποδειχθεί αν όντως έχει αντιμικροβιακή δράση ή αν είναι ένα απλό καταπραϋντικό.

4. Η σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα «θαυματουργά τρόφιμα». Οι διανομείς της ισχυρίζονται ότι βοηθά στην καταπολέμηση τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών ασθενειών, καθώς θεωρείται ότι βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης και του ζακχάρου και στην καταπολέμηση των διαταραχών της ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η διατάραξη προσοχής. Παρά το γεγονός ότι περιέχει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, διεθνείς οργανισμοί, όπως το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις για την ευστάθεια των ισχυρισμών. 

5. Οι σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia προέρχονται από ένα φυτό της Λατινικής Αμερικής και έχουν γίνει η νέα τάση της μόδας ως διατροφικό συμπλήρωμα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 οξέα και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει κάποιους να πιστεύουν ότι η κατανάλωση των σπόρων μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας. Ωστόσο, δύο μελέτες μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει στοιχεία που αποδεικνύουν τα οφέλη όσον αφορά την απώλεια βάρους ή την πρόληψη μιας καρδιακής νόσου.