ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη ή ήττα; Οι insiders των Βρυξελλών αποτιμούν «κέρδη» και «ζημιές» από τη συμφωνία, για Αθήνα και Βερολίνο

Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας είναι μια συμφωνία "win win" . Σε όρους πολιτικής ουσίας είναι μια κατ΄ αρχήν συμφωνία – πλαίσιο, μια παρακαταθήκη συμφωνίας, που δίνει χρόνο στην Ελλάδα και χώρο στη Γερμανία. Χρόνο στην Αθήνα για να παλέψει για μια πραγματικά νέα πολιτική και για αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, και χώρο στο Βερολίνο για να ελιχθεί μέσα στην διογκούμενη κοινωνική πίεση που προκαλεί πια το δόγμα της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο.

Η πρώτη αποτίμηση των insiders σε μια δύσκολη συμφωνία έχει πάντα την δική της αξία. Κι αυτή την αποτίμηση έδωσαν  μέσα από τα πρώτα τους σχόλια και τις εκτιμήσεις οι ανταποκριτές των πιο μεγάλων διεθνών μέσων στις Βρυξέλλες – οι δημοσιογράφοι και αναλυτές που έζησαν λεπτό προς λεπτό, και ενίοτε επηρέασαν, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το ελληνο-ευρωπαϊκό θρίλερ.

Ρόμπερτ Πεστον – BBC:

Ισως δεν πρόκειται για εντυπωσιακή άποψη, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα στη μάχη με τη Γερμανία απ’ ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Ελένα Σμιθ – Guardian:

Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια απειλή απόψε, που τελικά σφράγισε τη συμφωνία. Οι ελληνικές τράπεζες θα έπαιρναν τον δρόμο της Κύπρου, με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αν δεν υπήρχε συμφωνία.

Ούγκο Ντίξον – Reuters:

Είναι πιθανό να μην γνωρίζουμε πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα έως το τέλος Απριλίου επειδή δεν το γνωρίζουν ούτε το ίδιο το Eurogroup και η Ελλάδα; Η άλλη μου ανησυχία είναι ότι η Ελλάδα ίσως εμφανιστεί με ελλιπή λίστα μεταρρυθμίσεων τη Δευτέρα, μετά από παρεμβαση των πιο σκληρών στελεχών της Αριστεράς.

Πολ Μέησον – Channel 4:

Σε ποδοσφαιρικούς όρους, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έφυγε με μια οριακή ήττα αντί για ένα πιθανό νοκ άουτ. Να γιατί: Γιατί το draft δεν δίνει στη Γερμανία όλα όσα ζητούσε.

Πήτερ Σπήγκελ – Financial Times

Ξέρω ότι ο όρος «τρόικα» δεν χρησιμοποιείται, αλλά αυτή η συμφωνία εξακολουθεί να δίνει στην τρόικα τον έλεγχο για τα εάν η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα του προγράμματος και για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει.

Σόνι Καπούρ – re-think Europe

Eυχαριστούμε ΣΥΡΙΖΑ και Ελλάδα που προσπαθήσατε να αμφισβητήσετε μια λανθασμένη προσέγγιση και αφήγηση στην ευρωζώνη, η οποία δεν είχε αμφισβητηθεί επί μακρόν.

Κρούγκμαν: Μοιάζει με ήττα για την Ελλάδα, αλλά…

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, τη συμφωνία στο Eurogroup και αναρωτιέται εάν αποτελεί νίκη της Ελλάδας ή νίκη της Γερμανίας.

Στο blog του στους «New York Times» με τίτλο «Δελφικό διάβημα», σημειώνει πως μάλλον η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ακόμη την αποδοχή ότι η λιτότητα έχει προκαλέσει μεγάλο κακό. Κερδίζει, όμως, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και πιθανώς μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κάποιοι βέβαια μπορεί να ισχυριστούν πως τα παραπάνω αποτελούν γερμανική και όχι ελληνική νίκη, σχολιάζει ο Π. Κρούγκμαν, αλλά όπως σημειώνει είναι πολύ νωρίς ακόμη να ανακηρυχτεί ο νικητής, αφού κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποδεχθεί και τι θα απορρίψει η Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι τι δεσμεύσεις συνοδεύουν τη συμφωνία και τους τέσσερις μήνες χρηματοδότησης, υπογραμμίζει.

«Έτσι, βρισκόμαστε σε ένα περίεργο σημείο: αυτό μοιάζει με μια ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, είναι μόνο μια ήττα αν οι Έλληνες τη δεχτούν ως τέτοια, που σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει σαφώς επιλυθεί».