Τον χάρτη δημιούργησε ο ασφαλιστικός οργανισμός International SOS, πελάτες του οποίου είναι μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Στον αντίποδα βρίσκεται η Τουρκία, η οποία θεωρείται από τις χώρες που μπορεί η υγεία κάποιου να βρεθεί σε κίνδυνο και να μην υπάρχουν οι κατάλληλες δομές να αντιμετωπιστεί το περιστατικό.
Ο Χάρτη Κινδύνου Υγείας, όπως ονομάζεται, καταμερίζει τους προορισμούς σε πέντε βασικές κατηγορίες, ώστε οι αναγνώστες, είτε είναι ταξιδιώτες, είτε πρακτορεία, να γνωρίζουν με μια ματιά τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν σε χώρα, όταν θα χρειαστεί να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Μία από τις πιο ασφαλείς χώρες στον πλανήτη είναι η Ελλάδα, όπως επίσης και η Ισλανδία, η Ιαπωνία, η Βρετανία αλλά και ολόκληρες οι ΗΠΑ. Ωστόσο, δημοφιλείς προορισμοί για διακοπές, όπως είναι η Τουρκία, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Ταϊλάνδη, χαρακτηρίζονται από την έρευνα «μετρίου κινδύνου».
Τουριστικού προορισμοί με υψηλό κίνδυνο για την υγεία του επισκέπτη, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, είναι η Τανζανία, η Αίγυπτος, το Λάος και η Καμπότζη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα Daily Mail, «πριν πάρουν την τελική απόφαση οι τουρίστες θα πρέπει να γνωρίζουν εάν θα βρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στη χώρα που ταξιδεύουν. Διαφορετικά μπορεί εν μέσω των διακοπών τους, να χρειαστεί να μεταφερθούν για νοσηλεία σε άλλη χώρα».
Τα χρώματα στον χάρτη
Πράσινο
Χαμηλού κινδύνου
Κίτρινο
Μετρίου κινδύνου
Πορτοκαλί
Υψηλού κινδύνου
Κόκκινο
Υπερβολικά υψηλού κινδύνου
Καφέ
Χώρες με ταχύτατη ανάπτυξη. Οι υπηρεσίες υγείας είναι διάσπαρτες και θα πρέπει να γίνει έρευνα για συγκεκριμένες δομές πριν από το ταξίδι