ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ιός του ρατσισμού χτύπησε γιατρό- «Ξέρω εγώ τι χρειάζεστε. Χίτλερ και σαπούνια χρειάζεστε»

Η πρωτοφανής ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε το προηγούμενο απόγευμα από ασθενή στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο την πλήγωσε και την εξόργισε όσο λίγα πράγματα στα 15 χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα. Μίλησε σε ελάχιστους συναδέλφους και φίλους και τους παρακάλεσε να της δώσουν χρόνο για να ησυχάσει.

Το απόγευμα της Τρίτης εφημέρευε μόνη της στα επείγοντα του Νοσοκομείου Κοζάνης και εξέταζε ασθενή, όταν είδε έναν άλλον, τον 57χρονο Γ.Δ., να ανοίγει την πόρτα και να της ζητάει να τον δεχτεί για κάποιο πρόβλημα αλλεργίας που αντιμετώπιζε. Η νεαρή γιατρός του ζήτησε να περιμένει, μέχρι να τελειώσει την εξέταση, καθώς έκρινε πως δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό, και δεν πίστευε στ' αυτιά της όταν άκουσε το ρατσιστικό παραλήρημα του ασθενούς. «Ξέρω εγώ τι χρειάζεστε. Χίτλερ και σαπούνια χρειάζεστε!», φώναξε σε έξαλλη κατάσταση ο 57χρονος, προκαλώντας την αντίδραση όχι μόνο της γιατρού, αλλά και άλλων ασθενών που τον αποδοκίμασαν.

Η Σόλες Γκόντγουιν κάλεσε την αστυνομία και εξέτασε κανονικά τον ασθενή όταν ήρθε η σειρά του, όπως και όλους τους ασθενείς, και όταν ολοκλήρωσε την εφημερία της, τα ξημερώματα χθες, μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης, όπου υπέβαλε μήνυση εναντίον του, μαζί με τη νοσηλεύτρια η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Ο 57χρονος νοσηλεύτηκε για μερικές ώρες στη μονάδα βραχείας νοσηλείας, του δόθηκε ορός και όταν βγήκε από το νοσοκομείο συνελήφθη.

Χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για εξύβριση και τον παρέπεμψε στο αυτόφωρο, όπου θα δικαστεί σήμερα. Ο ίδιος, που διαμένει σε χωριό της Κοζάνης και είναι συνταξιούχος, εμφανίστηκε μετανιωμένος, ζήτησε συγνώμη από τη νεαρή γιατρό και ισχυρίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- πως η φράση που εκστόμισε δεν είχε στόχο την ίδια και τη φυλετική της καταγωγή ή το χρώμα του δέρματός της, αλλά γενικά και αόριστα το σύστημα υγείας που δεν παρέχει καλές υπηρεσίες περίθαλψης με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στις ουρές.

«Είναι ένα περιστατικό πρωτόγνωρο για την κοινωνία της Κοζάνης, η οποία είναι ανεκτική και δεν έχει δώσει δείγματα ρατσιστικής συμπεριφοράς. Είναι αυτονόητο ότι το καταδικάζουμε», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που μίλησαν χθες με την 29χρονη. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό άτομο, Ελληνίδα πολίτης για μένα που αγαπάει τη δουλειά της και προσφέρει αγόγγυστα τις υπηρεσίες της στους άρρωστους. », ανέφερε για το θύμα της ρατσιστικής επίθεσης.

«Τόσο ως Ελληνας πολίτης όσο και ως διοικητής του νοσοκομείου δεν μπορώ να αποδεχτώ σε καμία περίπτωση αυτά τα φαινόμενα», είπε στο «Εθνος» ο διοικητής του Μαμάτσειου, Γεώργιος Παύλου, ο οποίος εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την 29χρονη.

«Εδώ και έναν χρόνο που βρίσκεται στην Κοζάνη είναι εξαιρετική και πάντα στην πρώτη γραμμή στις εφημερίες και στα επείγοντα», επισήμανε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Μαμάτσειου αναφέρει ότι «τέτοιες πράξεις παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους και δεν αρμόζουν στην εποχή μας και στον χώρο του νοσοκομείου, όπου όλο το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, υπερβάλλει εαυτόν για το καλό και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας».

Στην Ελλάδα από 14 ετών
Με ελληνική παιδεία και μόρφωση αλλά παραμένει χωρίς ιθαγένεια

Η Σόλες Γκόντγουιν γεννήθηκε στη Νιγηρία και μετανάστευσε στην Ελλάδα με την οικογένειά της όταν η ίδια ήταν 14 ετών. Φοίτησε σε ελληνικό σχολείο στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Είναι παντρεμένη με Ελληνα και ζει από τον Νοέμβριο του 2013 στην Κοζάνη, όπου κάνει από τότε την ειδικότητά της στην Παθολογία. Με την ολοκλήρωση της ειδικότητάς της, φέτος τον χειμώνα, θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου ζει η οικογένειά της. Η 29χρονη συμμετέχει ενεργά σε κινήματα αρωγής μεταναστών και δεν διστάζει να εκφέρει δημόσιο λόγο, διατυπώνοντας συχνά τη διαμαρτυρία της για κακώς κείμενα της ελληνικής νομοθεσίας, που μειώνουν τα δικαιώματα των μεταναστών στη χώρα μας.

Τον Φεβρουάριο του 2012 συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην ΕΣΗΕΑ μέλη αντιρατσιστικών κινήσεων, κοινοτήτων μεταναστών και άλλων συλλογικοτήτων, και διαμαρτυρήθηκε για την πρόθεση τής τότε κυβέρνησης να αλλάξει προς το αυστηρότερο τον νόμο Ραγκούση για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες, έπειτα από απόφαση του ΣτΕ που τον είχε κρίνει αντισυνταγματικό.

«Αποφοίτησα το 2011 από την Ιατρική. Οι πρώην συμφοιτητές μου κάνουν ήδη την ειδικότητά τους ή περιμένουν σε κάποια λίστα για να ξεκινήσουν. Εγώ δυστυχώς όχι. Δεν έχω την ελληνική ιθαγένεια. Η ζωή μου έχει παγώσει», είπε τότε, προσθέτοντας: «Είμαι πολίτης αυτής της χώρας και δεν βλέπω τον λόγο να ζούμε στον πάτο της κοινωνίας».

πηγή: Έθνος