«Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, και οι αναφορές ακόμη και των τελευταίων ημερών δεν την έκαναν ευκολότερη» είπε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας ότι προϋπόθεση παραμένει η τήρηση των δεσμεύεων.
H υπερψήφιση θεωρείτο δεδομένη, όπως και ο αριθμός των ανταρτών από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU και CSU). Το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών τους υπερψήφισε, όπως και οι συμπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι.
Για πρώτη φορά, υπερψήφισε και τμήμα των βουλευτών της Αριστέρας (Linke), βάσει των όσων είπε στην Μπούντεσταγκ ο επικεφαλής της Γκρέγκορ Γκίζι.
Κάθε ομιλητής ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, είτε για την στάση τη Αθήνας (όπως κυρίως οι Χριστιανοδημοκράτες) είτε για τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα (όπως οι Πράσινοι και η Αριστερά).
H συζήτηση στη γερμανική Βουλή για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος είχε αρκετές στιγμές έντασης και πολλές «αιχμές» για την διαχείριση της κρίσης περισσότερο προς την ελληνική πλευρά.
Τους τόνους ανέβασε αμέσως ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχαους. Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ασυνέπεια: «Είναι μη αποδεκτό να υπογράφεις μία συμφωνία στις Βρυξέλλες και μετά να πηγαίνεις στην Αθήνα και να παριστάνεις ότι κάτι εντελώς διαφορετικό συνέβη». Ωστόσο καταλήγοντας δήλωσε με νόημα: «Θα είναι πολύ κακό εάν κάποιος αποχωρήσει απ' το πρότζεκτ του ευρώ».
Το… μεταχειρισμένο αυτοκίνητο του Τσίπρα και του Βαρουφάκη
Ακόμα πιο σκληρό και σε πολλές στιγμές ειρωνικό το ύφος του επίσης Χριστιανοδημοκράτη Κλάους Πέτερ Βιλς ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την παράταση.
Σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση και τονίζοντας ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που πρέπει να προχωρήσουν επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους Γερμανούς βουλευτές: «Θα αγοράζατε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο απ' τον Τσίπρα ή το Βαρουφάκη; Εγώ σίγουρα όχι».
Και κατέληξε με μία γερμανική παροιμία που μεταφράζεται κάπως έτσι: «Καλύτερα να αντιμετωπίσεις μία και καλή τα μη ευχάριστα πράγματα απ' το να ασχολείσαι μαζί τους ξανά και ξανά» (Lieber ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende).
«Ακόμα πληρώνουμε το δημοψήφισμα του ΓΑΠ»
«Φωτιά» στη συζήτηση όμως έβαλε και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ που δήλωσε πως «ακόμα πληρώνουμε το λάθος του Παπανδρέου όταν πρόσφερε την επιλογή του δημοψηφίσματος».
Επιπρόσθετα δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου αυτή η Βουλή να ξανασυζητήσει το ενδεχόμενο και τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου στη χώρα μας αναγνωρίζοντας τα χρηματοδοτικά προβλήματα που ήδη φαίνονται.
«Ένα Grexit θα ήταν η ακριβότερη λύση και για τη Γερμανία»
«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Γερμανία» τόνισε επιπλέον ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ.
Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. του SPD για τα δημοσιονομικά επανέλαβε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά σημείωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αξίζει μια ευκαιρία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, ώστε ο κάθε Έλληνας -και όχι μόνο ο απλός κόσμος- να συμβάλει στον στόχο εξοικονόμησης. «Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Αυτό αποτελεί όρο για το SPD» τόνισε.
Απευθυνόμενος στην Αριστερά (Die Linke), ο κ. Σνάιντερ ανέφερε ότι σήμερα ψηφίζει αυτό που απέρριψε τον περασμένο Δεκέμβριο και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με ένα «ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα».
«Nein στο Nein»
Ο βουλευτής όμως που έκανε μεγαλύτερη αίσθηση προκαλώντας και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις των συναδέλφων του ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Άξελ Σέφερ (κεντρική φωτ.) ο οποίος βάζοντας ένα μεγάλο Χ στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της Bild με την περίφημη καμπάνια «Nein» στους «άπληστους Έλληνες» το ύψωσε ζητώντας την καταδίκη του απ' όλες τις πολιτικές πλευρές τονίζοντας ότι «δεν υποστηρίζουμε καμπάνιες κατά άλλων χωρών». Ζήτησε μάλιστα ο ίδιος για αμοιβαία κατανόηση και όχι προκλητικές δηλώσεις απ' τους συναδέλφους του. «Δεν υπάρχει γερμανική υπαγόρευση στην Αθήνα. Υπάρχει διάλογος», είπε χαρακτηριστικά.
Υπέρ της παράτασης του προγράμματος ο Γκάουκ
Υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος τάχθηκε ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ελλάδα με πολλούς τρόπους.
«Δεν είμαστε ο μπαμπούλας, όπως μας παρουσιάζουν κάποιοι από τους πολιτικούς και από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Γκάουκ μιλώντας στο ραδιόφωνο MDR-Info. Επισήμανε ότι η χώρα του βοηθά όχι μόνο με καλά λόγια, αλλά και διαθέτοντας πάρα πολλά μέσα στην Ελλάδα.
«Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αναλάβει ευθύνη και ασχολείται με το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» διαβεβαίωσε ο γερμανός Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Μπούντεσταγκ έρχεται αντιμέτωπη με το ερώτημα «τι θα κέρδιζε η Ευρώπη εάν ένα μέρος της κοινότητας χανόταν».
Για το θέμα των κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα δήλωσε: «Υπάρχουν αυτές οι δύσκολες καταστάσεις, ότι πρέπει να περάσεις μέσα από "την πεδιάδα των δακρύων" ώστε να έχεις μετά με μια μεταρρυθμισμένη κοινωνία και πάλι επιτυχίες».