Ανέφερε ότι η προ μηνός ορκισθείσα «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση, σήμερα όχι μόνο δεν έφερε στην Βουλή αμέσως νόμο για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, αλλά αντίθετα προχώρησε «σε νέα συμφωνία με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου και των δεσμεύσεων του δηλαδή συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Πρόσθεσε ότι της τετράμηνης παράτασης έπεται νέο μνημόνιο -ανεξαρτήτως ονομασίας του- και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει αμέσως στην Βουλή αυτή την 4μηνη συμφωνία προς ενημέρωση και έγκριση με ονομαστική ψηφοφορία όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας εγκάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για κοροϊδία εις βάρος του λαού με την μετονομασία της τρόικας σε «3 θεσμούς», που παραμένουν εδώ «μέσω των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων που θα ενισχυθούν με την «λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη».
Αναφερόμενος, αναλυτικά σε σειρά των όσων θα επακολουθήσουν της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους εταίρους είπε ότι «η λαϊκή οικογένεια θα πληρώσει το λογαριασμό», προσθέτοντας πως «ένα προς ένα τα μέτρα της «λίστας Βαρουφάκη» είναι «τοξικά» γιατί είναι βαθιά ταξικά και γι αυτό την συμφωνία της κυβέρνησης έσπευσαν να χαιρετήσουν πρώτοι απ' όλους οι εταίροι της, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι, αλλά και οι ΗΠΑ. Και δω στην Ελλάδα σύσσωμη η πλουτοκρατία του τόπου, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιποι».
Χαρακτήρισε «διαφημιστική απάτη» τα περί «περήφανης διαπραγμάτευσης» και επισήμανε ότι η ΕΕ από την πρώτη στιγμή ήταν, είναι και παραμένει «αγέλη λύκων» και «δεν άλλαξε επειδή στην Ελλάδα κυβέρνηση έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Επικαλούμενος αποστροφή του πρωθυπουργού περί «αποκατάστασης της λαϊκής κυριαρχίας» είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ρυθμίσει την οικονομία και την παραγωγή της εκτός των δεσμεύσεων και των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ και υπογράμμισε ότι «η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαίρετη με τη ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ και με την επιτακτική ανάγκη να περάσει στα χέρια του εργαζόμενου λαού, ο πλούτος, οι παραγωγικές δυνατότητες, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα. Με το λαό στην εξουσία, νοικοκύρη και αφέντη».
"Οι αντιμνημονιακές δυνάμεις ουδέποτε αντιπάλεψαν την ουσία του μνημονίου"
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα το γεγονός πως μια «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση συμφωνεί με την επέκταση του μνημονίου, αποδεικνύουν πως ο διαχωρισμός των πολιτικών δυνάμεων σε «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές» είναι απατηλός, διότι, ειδικά, οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις ουδέποτε αντιπάλεψαν την ουσία του μνημονίου που είναι η πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ και τα μέτρα για την διασφάλιση της γενικής ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, τα οποία φορτώνονται στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.
Είπε ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κρίνονται αναλόγως της τοποθέτησής τους στο κρίσιμο ερώτημα «με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και τις διεθνείς τους συμμαχίες ή με το λαό, με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης ή με την ανατροπή, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που όλη η οργάνωση της παραγωγής της οικονομίας, της κοινωνίας, θα έχει ριζικά διαφορετική βάση, τις κοινωνικές σχέσεις εργασίας, τον κεντρικό σχεδιασμό και γι' αυτό θα μπορεί να έχει στο επίκεντρό του τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την ικανοποίησή τους».
«Σε αυτή τη ριζικά διαφορετική οικονομική και κοινωνική βάση, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος κρατικών εσόδων-εξόδων, καταργούνται τα χρέη που δημιούργησε το κράτος των καπιταλιστών, γίνεται πράξη η αποδέσμευση από την ΕΕ, από κάθε διακρατική ένωση του κεφαλαίου» πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε «ντροπή» την παρουσίαση εκ μέρους της κυβέρνησης της νέας συμφωνίας ως αποτελέσματος της λαϊκής θέλησης, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει τον λαό σε χειροκροτητή της πολιτικής της και πρόσθεσε ότι η θέληση απαλλαγής από τα μνημόνια περνά μέσα από την στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ και μέσα από την ανάπτυξη της πάλης για «ανάκτηση των απωλειών, ξεκινώντας από τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, την κατοχύρωση των ΣΣΕ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης, τη ρητή απαγόρευση των πλειστηριασμών της α΄ και β΄ κατοικίας. Με κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου στα 40.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση όλων των φόρων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, οριστική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όχι αντικατάστασή του από άλλον φόρο για το λαό, παρά μόνο 45% φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο».
Αυτό που προτείνει το ΚΚΕ είναι πάλη «για ανάκτηση των απωλειών του λαού, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με άλλο δρόμο ανάπτυξης για το λαό, με αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ» είπε.
Ανάφερε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ δεν συνιστά κίνηση εντυπωσιασμού και πρόσθεσε ότι «δεν ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στην πρόταση του ΚΚΕ. Είναι υποχρεωμένος όμως να δώσει απάντηση στο λαό και στις πραγματικές του ανάγκες, όπως αυτές διατυπώνονται στην πρότασή μας για κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων εδώ και τώρα, με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία του λαού» είπε ο κ. Κουτσούμπας.
«Ο λαός ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση και στο λαό είναι υπόλογος. Ή θα καταργήσει τις λαιμητόμους, τα μέτρα και τα παράμετρα σε βάρους του λαού. Ή ο λαός θα πάρει όλα τα μέτρα να τα ανατρέψει στην πράξη, ενισχύοντας τους ταξικούς αγώνες, την κοινωνική λαϊκή συμμαχία του, απέναντι σε όποιον τον υπονομεύει, απέναντι σε όποιον υποθηκεύει το μέλλον του.
'Αλλος δρόμος δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ δεν βάζει πρόκειται να κρύψει την αλήθεια από τον λαό, δεν υποκύπτει σε κελεύσματα και κούνημα του δάκτυλου σε νεότευκτους, αλλά και παλιάς κοπής δήθεν αριστερούς, και δεν βάζει στο ζύγι την ζωή του λαού και δεν την εκταμιεύει σε νούμερα και αριθμούς για να κάνουν μπίζνες ντόπιοι και ξένοι καρχαρίες.
Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του με αναφορά σε στίχους από τα «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε σε ενίσχυση των αγώνων και του ΚΚΕ με την πραγματική ελπίδα να βρίσκεται στον «ταξικό, παλλαϊκό αγώνα».