«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαλαρώσουμε τις κυρώσεις, δεν παρατηρήσαμε στο πεδίο γεγονότα που να το επιτρέπουν», σημείωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς προσερχόμενος στη σύνοδο.
«Για να τις σκληρύνουμε χρειάζονται επίσης λόγοι και δεν βλέπω να έχει επιδεινωθεί (η κατάσταση)», πρόσθεσε.
«Όμως παραμένουμε σε εγρήγορση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε» σενάριο, συνέχισε ο Κέντερς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί τις δύο επόμενες εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 19 Μαρτίου, όταν ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει βαριές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε 151 πρόσωπα για την εμπλοκή τους στη σύγκρουση αυτή.
«Κάποιες χώρες τάσσονται υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων, άλλες υπέρ της ενίσχυσής τους και άλλες υπέρ της χαλάρωσής τους. Για την Ισπανία αυτή δεν είναι η στιγμή να ενισχυθούν οι κυρώσεις, πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη», είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργάλιο.
Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκέβιτσους εξέφρασε την ελπίδα οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν «ενωμένοι για να απομονώσουν τη Ρωσία», ζητώντας μια πιο σκληρή απάντηση απέναντι στη Μόσχα.
«Ακόμη δεν έχουμε μια βιώσιμη εκεχειρία», εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να τεθούν σε εφαρμογή οι ειρηνευτικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου.