Οι εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης τείνουν να είναι αρνητικοί σε ό,τι αφορά το χρήμα και όταν τυχαίνει να κερδίσουν πολλά λεφτά, οι περισσότεροι δεν μπορούν να το πιστέψουν.
Όταν όμως μιλήσεις σε έναν πλούσιο και μάλιστα αυτοδημιούργητο, θα εισπράξεις κάτι εντελώς διαφορετικό κι αυτό γιατί η κατηγορία των ανθρώπων που πλούτισαν από δικές τους ενέργειες, πιστεύουν ότι τα πάντα είναι δυνατά και γενικά έχουν μια θετική και άνετη σχέση με το χρήμα.
Υπάρχουν μάλιστα τέσσερις συγκεκριμένες φράσεις που οι πλούσιοι δεν λένε σχεδόν ποτέ και που αν σταματήσουν να λένε και οι μεσοαστοί, τότε ίσως μπορέσουν να γίνουν κι αυτοί πλούσιοι. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύει ο συγγραφέας του βιβλίου "How Rich People Think" (Πώς Σκέφτονται οι Πλούσιοι), Steve Siebold , αυτοδημιούργητος πολυ-εκατομμυριούχος και ο ίδιος που έπαιρνε συνεντεύξεις από 1.200 από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια.
Άρα κάτι θα ξέρει…
1. "Δεν μπορώ να χρηματοδοτήσω την ιδέα μου"
Πολλοί επιχειρηματίες κι επενδυτές θεωρούν ότι έχουν βρει την ιδέα του 1 δισ. που θα μπορούσε να τους αλλάξει τη ζωή.
Το δυστύχημα είναι ότι παραμένουν όμως για πάντα ιδέες γιατί ο εμπνευστής τους θεωρεί ότι δεν έχει ή δεν μπορεί να βρει τα λεφτά για να τις υλοποιήσει. Μέθοδοι όπως πχ το "crowdfunding" έχουν βοηθήσει, αλλά όταν κάποιος πλούσιος βρει μια ιδέα που ξέρει ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει, πάει να χρησιμοποιήσει τα λεφτά άλλων για να την υλοποιήσει.
Ο μεσοαστός λέει απλά "δεν μπορώ να το χρηματοδοτήσω", ενώ ο πλούσιος αναρωτιέται "αξίζει να το αγοράσω, να επενδύσω σε αυτό ή να το κυνηγήσω;". Αν η απάντηση είναι ναι, γνωρίζει ότι πάντα θα υπάρχουν λεφτά για κάτι που αξίζει γιατί οι πλούσιοι πάντα ψάχνουν για επενδύσεις που θα τους κάνουν πλουσιότερους…
2. "Δεν μού αξίζει να είμαι πλούσιος"
Υπάρχει μια πεποίθηση στις μάζες ότι δεν είναι σωστό ή δεν είναι οι ίδιοι αρκετά καλοί για να γίνουν πλούσιοι. Και ποιος είμαι εγώ, λένε, που θα γίνω εκατομμυριούχος; Που θα ζω σαν βασιλιάς; Είναι η γνωστή ρήση, άπλωσε τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμά σου. Όσο κανείς έχει αυτά τα πιστεύω, προσαρμόζονται αναλόγως τα όνειρα και η συμπεριφορά του
3. "Μπορεί να τα χάσω όλα!".
Οι μάζες γενικά λειτουργούν με φόβο κι έτσι είναι λογικό να είναι πολύ συντηρητικές με τα χρήματα. Ο φόβος τους έγκειται στο ότι θα χάσουν τα χρήματά τους και δεν θα μπορέσουν να τα ανακτήσουν.
Οι πλούσιοι, από την άλλη, γίνονται πλούσιοι χρησιμοποιώντας τα λεφτά για να προσελκύσουν κι άλλα χωρίς μεγάλη προσπάθεια.. Υπολογίζουν τα ρίσκα που έχει αυτή η στρατηγική, γνωρίζοντας ότι ενώ τα κέρδη μπορεί να είναι ξαφνικά και ιλιγγιώδη, θα υπάρξουν σίγουρα και απώλειες. Κι όσο πιο έμπειρο γίνεται κανείς, τόσο πιο εύκολο είναι να ξαναβγάλει τα χρήματα που έχασε, π.χ., από μια ατυχή επένδυση.
4. "Μισώ τη δουλειά μου"
Ο μέσος άνθρωπος βρίσκει μια δουλειά που του είναι "υποφερτή" και "κολλάει" εκεί για χρόνια, με το καθημερινό όνειρο "πότε θα βγω στη σύνταξη".
Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι πάνε με το ότι σε μια δουλειά που δεν τους αρέσει, ενώ ταυτόχρονα ανησυχούν ότι μπορεί να απολυθούν από αυτή.
Οι πλούσιοι ξέρουν ότι το αληθινό μυστικό για να γίνει κανείς πλούσιος, είναι να έχει πάθος. Είναι το φαινόμενο της σχέσης αιτίας και αιτιατού, αυτή η σχέση μεταξύ προσπάθειας και πάθους. Οι μάζες βλέπουν το πάθος ως αποτέλεσμα, ενώ οι επιτυχημένοι το βλέπουν ως "αιτία". Με απλά λόγια, ο μέσος άνθρωπος πάει στη δουλειά κι ελπίζει να βρει το πάθος μέσα από την προσπάθεια που καταβάλει. Ο πλούσιος πάει στη δουλειά νοιώθοντας πάθος γι' αυτό που κάνει κι αυτό το πάθος δίνει καύσιμο στις προσπάθειες που καταβάλει.
Πεποίθηση Νο1 που θα πρέπει να αποκτήσει κανείς: Είναι δυνατό να κάνεις ό,τι αγαπάς και να βγάλεις λεφτά από αυτό. Εάν το πιστέψουμε αυτό, λέει ο Siebold , όλα είναι δυνατά. Και σε ό,τι αφορά τα χρήματα, ο τρόπος σκέψης είναι πιο σημαντικός από τα ίδια τα λεφτά. Το να σκέφτεται κανείς όπως οι πλούσιοι δεν θα τον κάνει από μόνο του πλούσιο, αλλά θα τον βάλει σίγουρα στο σωστό δρόμο για να γίνει κάποια στιγμή…
Πηγή: newmoney.gr