Η μίνι σύνοδος κορυφής με αντικείμενο το ελληνικό πρόβλημα και τη συμμετοχή των Αλέξη Τσίπρα, Άγγελας Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάριο Ντράγκι, Ντόλαντ Τουσκ και του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της ΕΕ Ούβε Κορσέπιους διήρκεσε περί τις 3 ώρες και τα αποτελέσματά της ήταν μάλλον ουσιαστικά:
* Η Ανγκελα Μέρκελ συνομίλησε για πρώτη φορά απευθείας με τον Αλ. Τσίπρα και όλοι μαζί συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί από τις 20 Φεβρουαρίου.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέφερε μετά την λήξη της συνάντησης ότι «η διαδικασία ξαναμπήκε σε τροχιά», ενώ στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν την ετοιμότητά τους να παρουσιάσουν πιθανώς εντός της προσεχούς εβδομάδος τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έως τώρα δεν έχουν παρουσιάσει.
* Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα και ότι δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το mail Χαρδουβελλη. «Η Ελλάδα θα καταθέσεις τις δικές της μεταρρυθμίσεις», είπε.
Σε εμφανώς αυστηρούς τόνους η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε μετά την συνάντηση ότι «σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις». Σε ό,τι αφορά δε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, τόνισε: «Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις» και μίολησε για προσωπική δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.
* Αξιοσημείωτο στοιχείο της συνάντησης των Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν επίσης η έντονη δυσφορία όλων των συνομιλητών του Ελλήνα Πρωθυπουργού για την συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων του στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων.
ΞΟΡΚΙΣΑΜΕ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ GREXIT
Η βασική διαπίστωση που γινόταν τα ξημερώματα είναι πως οι συμμετέχοντες στη συζήτηση ξόρκισαν εκ νέου το φάντασμα του Grexit που είχε αρχίσει και υψωνόταν εκ νέου πάνω από την Ευρώπη. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες και οι ανησυχίες της Άνγκελα Μέρκελ επί του ζητήματος, η οποία εκτιμά πως, αν το ευρώ αποτύχει, τότε και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βαίνει προς αποκαθήλωση.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στη συνάντηση διεφάνησαν αχτίδες σύγκλισης. Η βασική διαπίστωση που γίνεται είναι πως τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας επαρκούν περίπου έως τα μέσα Απριλίου, πράγμα που σημαίνει πως η ανάγκη εξεύρεσης λύσης είναι μεν επείγουσα, πλην όμως δεν πρόκειται να επισυμβεί εντός του επόμενου μήνα πιστωτικό γεγονός.
Από εκείνο το σημείο και μετά, η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Ελλάδας, όπως προαναφέρθηκε. Ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ μετέφερε δυσαρέσκεια για τη μέχρι στιγμής συνεργασία της ελληνικής πλευράς και των τεχνικών κλιμακίων και ζήτησε βελτίωση επί του ζητήματος, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Αντιθέτως, θα πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να αποκρυσταλλωθούν τα χρονοδιαγράμματα δράσης αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί πιθανότατα σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, κατόπιν υποβολής προτάσεων από την Ελλάδα. Ο στόχος είναι να επιλεγούν μεταρρυθμίσεις άμεσης απόδοσης που και αποτέλεσμα θα φέρουν και θα εκπέμψουν έναν σημαντικό πολιτικό συμβολισμό.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι έγινε μια προσπάθεια να πάψουν οι διαφορετικές ερμηνείες επί των μέτρων που πρέπει να αναληφθούν και απορρέουν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτό αποτυπωνόταν και αργά το βράδυ, καθώς ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο είχαν κοινή αντίληψη για το κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου.
Στο έκτακτο Eurogroup που θα έπεται της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα επομένως, θα περιγραφούν με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι τα βήματα που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα, ώστε να μπορεί να ξεκλειδώσει και ένα μέρος της χρηματοδότησης, πιθανώς το 1.9 δις από τις επιστροφές κερδών ομολόγων από την ΕΚΤ.