ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβες Ρωμανιά: «Ο Βενιζέλος εξαπάτησε τους βουλευτές για το PSI»

Την ίδια στιγμή ο κ. Ρωμανιάς έχει να λύσει και το πρόβλημα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Οι κυβερνητικές επιλογές της τελευταίας τριετίας, οδήγησαν το Ταμείο στα όρια της κατάρρευσης και τώρα κινδυνεύουν τα μερίσματα που λαμβάνουν περίπου 230 χιλιάδες δικαιούχοι.

Ο κ. Ρωμανιάς παραδέχεται ότι και εκεί είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να γίνουν περικοπές, έως 10% στα μερίσματα. «Εάν μείνουμε στην κατάσταση τη σημερινή, η περικοπή κινδυνεύει να είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να κάνουν περικοπές 30 – 35%. Εάν χρειαστεί να γίνει περικοπή, αυτή θα είναι χαμηλή, μπορεί λιγότερο και από 10%», τονίζει ο κ. Ρωμανιάς. Ο ΓΓΚΑ τοποθετεί στο επίκεντρο της κριτικής που ασκεί στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο θεωρεί βασικό υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Δηλώνει μάλιστα ότι ο Βενιζέλος «εξαπάτησε τους βουλευτές τον Φεβρουάριο του 2012», όταν ήθελε να τους πείσει να υπερψηφίσουν το PSI.  «Ειδικά για τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων», τονίζει ο κ. Ρωμανιάς ότι ο κ. Βενιζέλος είπε πως «θα συστήσει ειδικό μηχανισμό αποκατάστασης αυτών των απωλειών. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει τρία χρόνια και, ουδέποτε συστάθηκε αυτή η εταιρία και όπως είναι επόμενο, ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Εδώ λοιπόν συλλαμβάνεται ο Βενιζέλος να παραπλανεί ή να εξαπατάει τη Βουλή για το PSI».

Πιο αναλυτικά η συνέντευξη Ρωμανιά στα dikaiologitika.gr έχει ως εξής:

– Κε Ρωμανιά, ποια είναι η κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων και πού αποδίδονται οι ευθύνες για το «κούρεμα» των αποθεματικών τους;

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου του 2012, διεξάγεται στη Βουλή συζήτηση για το PSI. O Βενιζέλος είναι τότε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών. Ζητά από τους βουλευτές να ψηφίσουν το PSI, διότι θα προκύψουν διάφορα οφέλη για τη χώρα. Ειδικά για τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, λέει παρασύροντας τους βουλευτές προς αυτή την κατεύθυνση, ότι ειδικά για τις απώλειες που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI, θα συστήσει ειδικό μηχανισμό αποκατάστασης αυτών των απωλειών.

– Δημιουργήθηκε αυτός ο μηχανισμός;

Στο νόμο 4046/2012 στο άρθρο 4 δημιουργήθηκε Ανώνυμη Εταιρία, αποκλειστικού σκοπού, για να βοηθήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία να αποκαταστήσουν τη ζημιά που πάθανε λόγω του PSI. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει τρία χρόνια και, ουδέποτε συστάθηκε αυτή η εταιρία και όπως είναι επόμενο, ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Εδώ λοιπόν συλλαμβάνεται ο Βενιζέλος να παραπλανεί ή να εξαπατάει τη Βουλή για το PSI. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ αυτός ο νόμος. Ήταν μια κίνηση η οποία οδήγησε σε τεράστιες απώλειες τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες δεν αποκαταστάθηκαν.

– Το PSI όμως «έκρυβε» και μεγαλύτερες περικοπές από τις αρχικές, έτσι δεν είναι;

 Υπάρχει ένα δεύτερο θέμα. Με το PSI έγινε μια αφαίμαξη 53% έως 55%. Εκείνο που ο κόσμος δεν ξέρει και πρέπει να μάθει, είναι ότι δεν τελειώσαμε, διότι  αμέσως την επομένη, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, αυτά που μείνανε ως αποθεματικά, υπέστησαν δεύτερο κλάδεμα, δεύτερο κούρεμα.  Έγινε «κούρεμα στο κούρεμα» και η συνολική ζημιά είναι πάνω από 70%. Για παράδειγμα, το σύνολο των Ταμείων που υπάγονται στο ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι), είχαν μια περιουσία 5,6 δισ. ευρώ, πριν από το PSI. Με το PSI και μετά το «κούρεμα» το δεύτερο, έπεσε στο 1,9 δισ ευρώ, μέσα σε τρεις ημέρες. Έχασε περίπου 3,6 – 3,7 δισ ευρώ, έχασε δηλαδή το 70% των αποθεματικών του.

– Η νέα κυβέρνηση πώς θα στηρίξει τα έσοδα των Ταμείων;

Θα κατατεθεί εντός των ημερών μία τροπολογία για τη δημιουργία ενός Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα διοχετεύεται κάποια δημόσια περιουσία με πρώτη αρχή από το ΕΤΑΔ. Θα διοχετευθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία. Ξεκινάμε από εκεί και στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί η ιδιωτική περιουσία του δημοσίου. Ότι προκύπτει θα μεταφέρεται σε αυτόν το λογαριασμό για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

-Πώς εξηγείται το γεγονός ότι τα ταμεία εμφανίζονται απρόθυμα να μετατρέψουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος;

Πράγματι, μέχρι στιγμής, οι συζητήσεις που έχουν γίνει στα Ταμεία είναι αρνητικές. Τα Ταμεία φοβούνται, δεν έχουν καταλάβει και τι γίνεται, σου λένε ότι θα μας πάρει το Κράτος τα αποθεματικά, ενώ δεν πρόκειται περί αυτού, πρόκειται για τα ρευστά, τα ταμειακά διαθέσιμα  Υπάρχει λοιπόν μια δυσπιστία από παλιά και εκφράζονται αντιρρήσεις. Μέχρι στιγμής κανένα ταμείο δεν έχει δώσει έγκριση για καμία μεταφορά.

– Υπάρχει όμως πρόβλημα και με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Λάβατε και σχετική επιστολή από τη διοίκηση του Ταμείου. Τι θα πράξετε σε αυτή την περίπτωση;

Το Μετοχικό Ταμείο δεν είναι ασφαλιστικό ταμείο, είναι μετοχικό το λέει και το όνομά του, εκεί δεν είναι συνταξιούχοι, είναι μερισματούχοι, μέρισμα χορηγεί και όχι συντάξεις. Με το PSI τους φάγανε εν μία νυχτί 75 εκατ. ευρώ, είχαν και μια υποτίμηση σε κάποια αμοιβαία κεφάλαια που είχαν, άλλα 75 εκατ. ευρώ. Έχασαν δηλαδή 150 εκατ. ευρώ, το 2012. Στη συνέχεια καταργήθηκε το 2014 ο κοινωνικός πόρος, που ήταν 3% επί των συνολικών προμηθειών του Δημοσίου που ήταν για την ενίσχυση του Ταμείου. Αλλά η κατάργησή του τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015. Κάθε μήνα πληρώνουν 39 εκατ. ευρώ για μερίσματα και εισπράττουν 23 εκατ. ευρώ. Έχουν άνοιγμα 16 εκατ. ευρώ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, γι' αυτά τα 16 εκατ. ευρώ που τους λείπανε, σηκώνανε από το λογαριασμό καταθέσεων που είχαν σε διάφορες τράπεζες και τα κάλυπταν. Τώρα ο λογαριασμός καταθέσεων εξαντλήθηκε. Τον Απρίλιο θα πάρουνε κανονικά τα λεφτά τους και από τον Μάιο, αρχίζει το πρόβλημα. Το Μάιο έχουν εξαντληθεί τα πάντα και δεν έχουν χρήματα, θα τους λείπουν 5 εκατ. ευρώ. Για το Μάιο δεν τίθεται θέματα, θα τους τα δώσουμε εμείς, θα τα δώσει το κράτος. Επομένως και το Μάιο τα μερίσματα θα καταβληθούν κανονικά. Από τον Ιούνιο και πέρα όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο σε αυτή την κατάσταση να έρχεται το κράτος κάθε μήνα και να δίνει 17 εκατ. ευρώ σε αυτό το Ταμείο.

– Υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει μέχρι και περικοπή;

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δεν αποκλείεται ούτε αυτό. Εάν μείνουμε στην κατάσταση τη σημερινή, η περικοπή κινδυνεύει να είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να κάνουν περικοπές 30 – 35%. Είναι μεγάλη η περικοπή και για την οποία δεν ευθύνονται οι άνθρωποι. Εάν όμως γίνει περικοπή θα είναι χαμηλή, δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.

– Χαμηλή, στα επίπεδα του 10%;

Μπορεί λιγότερο και από 10%. Αλλά και αυτό είναι υπό συζήτηση, μπορεί να μην γίνει και καμία περικοπή.

– Ανάλογο είναι και το θέμα με την καταβολή των εφάπαξ;

Έχουμε βρει κάποιες μεθόδους, ώστε να παίρνει ο καθένας ότι έχει δώσει και να υπάρχει μια προσέγγιση ως προς τον μαθηματικό τύπο τον παλιό. Τον καινούργιο θα τον καταργήσουμε, διότι είναι ανεφάρμοστος. Αυτός που έχει ταλανίσει από τον Σεπτέμβριο του 2013, όλο τον κόσμο. Προ ημερών είχα φωνάξει όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες ψάχνοντας να βρω πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτός ο νέος τύπος και μου είπαν μην κουράζεστε και πυρηνικό φυσικό να φέρετε εδώ, ο τύπος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Επομένως θα καταργηθεί ο τύπος αυτός που αφορά όσους έφυγαν από το Σεπτέμβριο του 2013 και πέρα. Ή θα εφαρμόσουμε τον τύπο του 12 ή θα βρούμε κάποια άλλη μέθοδο να δίνουμε στον καθένα ότι χρήματα έδωσε με ένα κατάλληλο τεχνικό επιτόκιο.

– Άρα επί της ουσίας μείωση στα εφάπαξ σε σχέση με τα εφάπαξ που δίνονταν μέχρι 31-8-2013 δεν θα υπάρξει;

Στόχος μας είναι να μην υπάρξει. Αλλά και αν υπάρξει κοιτάζουμε να είναι πολύ μικρή, ελάχιστη κάτω από το 10%. Το χειρότερο σενάριο είναι αυτό.