Σημείο εκκίνησης αποτελεί η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ μετά τη συνάντηση, και τόνισε την ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της επιμήκυνσης του προγράμματος. Είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία και να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει, αλλά η Ευρωζώνη.
“Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ”, δήλωσε η Καγκελάριος και, αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.
“Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», δήλωσε η κα Μέρκελ.
Τσίπρας: Σεβασμός στην επιλογή του ελληνικού λαού
«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρούμε συναινέσεις και λύσεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ.
«Η χώρα συμπληρώνει πέντε χρόνια από την εφαρμογή προγράμματος διάσωσης που επέφερε τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα πρωτοφανές το οποίο όμως δεν ήταν success story. Χάσαμε 25% του ΑΕΠ και είχε τεράστιες επιπτώσεις, όπως το ότι δημιούργησε τεράστια ανεργία των νέων. Παράλληλα δεν έπιασε στόχους όπως το γεγονός ότι το χρέος αυξήθηκαν». Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε σε μελέτη γερμανικού ινστιτούτου που κατέγραψε τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
«Υπάρχουν και εσωτερικές αιτίες που συνέβαλαν για να μπει η Ελλάδα στην κρίση», δήλωσε. «Τα πέντε χρόνια του προγράμματος δεν συνέβαλαν ώστε να τις αντιμετωπίσουμε».
«Δεν θα γκρεμίσουμε ό,τι καλό έγινε»
«Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι καλό έγινε τα τελευταία χρόνια αλλά να διορθώσουμε τις παθογένειες», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αυτό θα γίνει μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν φορολογική δικαιοσύνη, θα χτυπήσουν την διαφθορά και θα βάλουν και τους άλλους να πληρώσουν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είναι θετικές οι συζητήσεις για να οριοθετήσουμε κοινούς στόχους και να καταγράψουμε διαφορές τις οποίες θα γεφυρώσουμε με αυτό τον τρόπο.
Τα σκάνδαλα και η Siemens
Προτεραιότητα είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια: Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε για τα δεινά μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Το δεύτερο είναι να δουλέψουμε από κοινού για να χτυπήσουμε τη διαφθορά που κράτησε την Ελλάδα καθηλωμένη. Θέλουμε την βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης και μια από αυτές θα είναι η δικαστική συνδρομή για το θέμα της Siemens.
Το τρίτο είναι να διευθετήσουμε διαφορές από το παρελθόν. Οι γερμανικές επανορθώσεις δεν είναι υλική διεκδίκηση για εμάς αλλά πρωτίστως ηθικό θέμα.
Ο διπλός σεβασμός
Σεβόμαστε αν και διαφωνούμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά πρέπει να σεβόμαστε και τη δημοκρατία. Αν αυτό το καταφέρουμε τότε η Ευρώπη θα γίνει καλύτερη και η Ελλάδα θα βγει από την κρίση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι μεταρρυθμίσεις και η ρευστότητα
«Είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι βεβαίως θα ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η διαδικασία είναι διαφορετική και τις αποφάσεις λαμβάνουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. «Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι», επισήμανε και επανέλαβε ότι σημείο εκκίνησης παραμένει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Διευκρίνισε δε ότι απόψε δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε», τόνισε.
Οι κατασχέσεις περιουσίας και οι αποζημιώσεις
«Κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν εξέφρασε την πρόθεση να καταληφθούν κτίρια του γερμανικού δημοσίου, όπως το ίδρυμα Γκαίτε», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Η ελληνική πλευρά έθεσε ένα νομικό ζήτημα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Αυτή την πρωτοβουλία εκ νέου (έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση) δεν την συσχετίζουμε την κρίση. Είναι διμερές ζήτημα, ξεχωριστό που έχει ηθική αξία. Οι παρανοήσεις δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.
Ερωτώμενη σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη», ενώ αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό αποτελεί και στην συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξή μας. Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον».
Ο Αλέξης Τσίπρα για την Άνγκελα Μέρκελ
«Είναι σημαντικό ότι ακούει και θέλει να προωθήσει τα θέματα», είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε εξαιρετικά άδικο τόσο για την καγκελάριο, όσο και για τον γερμανικό λαό το πρωτοσέλιδο του Spiegel που έδειξε την Μέρκελ με αξιωματικούς των Ναζί στην Ακρόπολη. Υπενθύμισε ότι διαμαρτυρήθηκε για την γελοιογραφία που απεικόνιζε τον Σόιμπλε με στολή Ναζί.
Η γεωπολιτικές απειλές
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρέπει να συζητήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που θα στηρίζεται στους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και τον σεβασμό των λαών.
Οι υποχρεώσεις
Τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας είναι γνωστά, τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις με αποτέλεσμα να μην έχει πάρει χρήματα από τις δόσεις από το περασμένο καλοκαίρι.
Εδώ ήρθαμε για να εντοπίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που θα μας οδηγήσει μπροστά. Αν υπάρξει λύση στο πολιτικό πλαίσιο τα θέματα αντιμετωπίζονται. Δεν ήρθα να πάρω οικονομική βοήθεια, επανέλαβε, αλλά να συζητήσω για να βρούμε κοινό τόπο. «Η σημερινή συνάντηση νομίζω είναι σημαντική για να χτίσουμε μια εποικοδομητική σχέση.
Από την πλευρά της η Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχει η πρόταση για την αναπτυξιακή τράπεζα και αν θέλει η Ελληνική πλευρά μπορούμε να το συζητήσουμε. Είναι μια πρώτη συνάντηση και σε αυτή θέλουμε να συζητήσουμε τα διμερή μας θέματα, τόνισε.