ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μέρκελ ζήτησε μείωση συντάξεων από τον Τσίπρα. Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας

Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

«Την πάγια θέση για μείωση συντάξεων αντιμετώπισε ο κ. Τσίπρας στο Βερολίνο» και συνέχισε λέγοντας ότι «Είναι θέμα τα οποίο το αντιμετωπίζουμε εδώ και καιρό».

Σε ότι αφορά στον τρόπο που βγήκε από το τραπέζι των συζητήσεων ο κ. Μάρδας δήλωσε: «Φαίνεται ότι ξεπεράστηκε, ότι τους πείσαμε ότι με τα μέτρα τα οποία προτείνουμε και μπορούν να δώσουν ισοδύναμα αποτελέσματα δεν χρειάζεται να συζητάμε πια αυτό το θέμα».

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά είπε όχι στις ομαδικές απολύσεις , με τα εργασιακά να παραμένουν το βασικό θέμα διαφωνίας, στο Brussels Group. 

Οι «κόκκινες γραμμές» για Αθήνα και Βρυξέλλες

Στην πιο δύσκολη φάση –αυτή της ποσοτικοποίησης- μπαίνει η διαπραγμάτευση καθώς η ελληνική κυβέρνηση καλείται να πείσει ότι έχει τον τρόπο να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμό.

«Αγκάθι» αποτελεί και το ζήτημα του ΦΠΑ. Η στάση των δανειστών είναι σταθερή από το 2011. Ζητούν ή κατάργηση των εξαιρέσεων (νησιά και υπερχαμηλό συντελεστή 6,5% που σημαίνει αυξήσεις σε ξενοδοχεία, βιβλία και εμβόλια) ή θέσπιση ενιαίου συντελεστή για όλα τα προϊόντα στο επίπεδο του 19% (που σημαίνει αυξήσεις σε τρόφιμα, ΔΕΗ και άλλα είδη πρώτης ανάγκης).

Η ελληνική πλευρά θέλει να πείσει ότι μπορεί να αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ (παραμένει πολύ χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες) χωρίς να αλλάξει τους συντελεστές. Έτσι, έχει προτείνει μέτρα όπως οι λοταρίες με τις αποδείξεις, η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet και η παροχή κινήτρων για τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα μέτρα αυτά αν και μπορούν να αποδώσουν, δεν μπορούν να αποδώσουν δημοσιονομικά μέσα στο 2015 καθώς απαιτούν τουλάχιστον έξι μήνες προετοιμασίας για να υλοποιηθούν. «Μέτωπο» αποτελεί και οΕΝΦΙΑ, καθώς το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο για αντικατάστασή του από τον ΦΜΑΠ, αφήνει τεράστια δημοσιονομική τρύπα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στο ασφαλιστικό, η μείωση των επικουρικών συντάξεων (και των συντάξεων γενικότερα) αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση η οποία όμως πιέζεται να βρει τρόπους χρηματοδότησης για το ασφαλιστικό. Στα εργασιακά υπάρχουν έριδες για τις ομαδικές απολύσεις, για την πλήρη απελευθέρωση των οποίων πιέζει η πλευρά των «θεσμών».