Αυτό αποκαλύπτουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, που δημοσιεύουν επίσης ολόκληρη την ελληνική πρόταση.
Στο αναλυτικό ρεπορτάζ όπου εξηγούνται τα μέτρα της Λίστας Βαρουφάκη (η επιστολή έχει έκταση 26 σελίδων) αναφέρεται πως πρόκειται για την πιο κατανοητή έως τώρα προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις για το «ξεκλείδωμα» της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Τι προβλέπεται για τη φορολογία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:
-Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ) θα συνδυάζει τα τραπεζικά εμβάσματα με βάσεις δεδομένων για τη φορολογική δήλωση, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ στην κατεύθυνση καταπολέμησης της διαφθοράς.
Τα βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:
• Ενίσχυση του τραπεζικού τομέα με τεχνικές εξόρυξης δεδομένων και βελτίωση του ισχύοντος συστήματος ανάλυσης κινδύνου υπό την καθοδήγηση των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ της ελληνικής κυβέρνησης .
• Η Γενική Γραμματεία Εσόδων εντόπισε ένα σύνολο από 5 συμπληρωματικά μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι λεπτομέρειες αυτών των πρωτοβουλιών είναι άμεσα διαθέσιμες για συζήτηση με τα θεσμικά όργανα.
• Αυτή η πολιτική αποτελεί μέρος των νομοσχεδίων – δράσεων – διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί το συντομότερο προς ψήφιση.
Μεταξύ άλλων, στην εκτενή λίστα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:
Κινητοποίηση λοιπών δημοσίων εσόδων (αύξηση εσόδων από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, από την αδειοδότηση διαδικτυακών εταιρειών στοιχηματισμού και από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών)
Αποκρατικοποιήσεις (συνολικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ)
Διαχείριση δημοσίων οικονομικών (μεταρρύθμιση της διοίκησης εσόδων, αυξημένη επίβλεψη των δημοσίων οικονομικών, σχέδιο “πόντων πολίτη” για τους νομοταγείς φορολογούμενους, μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες, ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών)
Δημόσια διοίκηση (πλήρης ψηφιοποίηση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και διαδικασιών, συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία)
Κρατικές επιχειρήσεις (ενίσχυση της επίβλεψης και των διαδικασιών αξιολόγησης των κρατικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου)
Επιχειρηματικό περιβάλλον και ανταγωνισμός (μεταρρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων για κάθε συναλλαγή των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύνδεση του Εθνικού Κτηματολογίου με το μητρώο ακινήτων)
Αντιμετώπιση κρίσιμων ελλείψεων του τραπεζικού τομέα(στρατηγικό πλαίσιο για τη σταθεροποίηση και τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αυξημένη ανεξαρτησία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενίσχυση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεισφορά των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συγκεκριμένα κριτήρια για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ανάπτυξη νέου θεσμικού πλαισίου για τη μεταρρύθμιση και την επέκταση του δικτύου των συνεταιριστικών και περιφερειακών τραπεζών).
Δείτε τη νέα 26σέλιδη λίστα που έστειλε η Αθήνα στους θεσμούς εδώ.
Απίστευτη προβοκάτσια της Bild – Οι Έλληνες δήθεν αποσύρουν τις καταθέσεις
Η ΓΣΕΕ στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση – Δεν θέλουν την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών ΘΕΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ