Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:
“Εμείς οι Έλληνες έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε αρχές και αξίες, οι οποίες αποτελούν την βάση της ιστορίας μας. Η προσήλωση στην ελευθερία, ως βιωματική κατάσταση, είναι κάτι που διέπει τους Έλληνες από τα βάθη της ίδιας της ιστορίας. Ο αγώνας για την ελευθερία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, γιατί μπορεί και άλλες δυνάμεις, πέρα από εκείνες που παραδοσιακά απειλούσαν την ελευθερία, και σήμερα να μην αφήνουν τον άνθρωπο να αναπτύξει την προσωπικότητά του σύμφωνα με τις δυνατότητες του.
Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε την αξία της ελευθερίας, έχουμε μάθει να την κατακτούμε και να την διδάσκουμε. Αυτό πρέπει να πράξουμε και τώρα. Πιστοί στα ιδανικά μας, έχοντας μαζί και όλους εκείνους τους λαούς που έχουν προσήλωση στα ίδια ιδανικά που σήμερα πια συμπληρώνονται εκτός από την ελευθερία από την κοινωνική δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό, τα οποία είναι βασικά συστατικά στοιχεία της αξίας του ανθρώπου. Από τον ιερό χώρο του Μεσολογγίου στέλνουμε ξανά μήνυμα, πως μένουμε πιστοί σε αυτές τις αρχές και αξίες μας και δεν υποστέλλουμε την σημαία”.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Μεσολόγγι ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Καραπάνος, όπου κατά την διάρκεια εκδήλωσης υποδοχής στην πινακοθήκη, του παρέδωσε ένα έργο του ζωγράφου και εικαστικού Βαγγέλη Ρόμπολα. Στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στην δοξολογία που εψάλη στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και κατόπιν παρακολούθησε την παρέλαση. Αμέσως μετά σχηματίστηκε πομπή προς το κήπο των ηρώων όπου εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Μετά τέλος της παρέλασης ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι “το ιστορικό φως, που αναβλύζει από την πηγή της εξόδου και την θυσία των 'Ελεύθερων Πολιορκημένων' – η οποία ήταν απόφαση και όχι ανάγκη – παραμένει ανέσπερο, για τους Έλληνες αλλά και για ολόκληρη την Ανθρωπότητα, κυρίως δε για την Ευρώπη".
"Το Μεσολόγγι εκπέμπει, urbi et orbi, και σήμερα μέσα στην δεινή παγκόσμια οικονομική κρίση εκείνο που ο Διονύσιος Σολωμός εννοούσε ως 'ολίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος κ' έρμο'. Τούτο το δίδαγμα πρέπει όμως να το αφομοιώνουμε μέσα στο χρόνο πρωτίστως εμείς, οι Έλληνες, 'με λογισμό και μ' όνειρο'. Με τον 'λογισμό' της συναίσθησης του χρέους μας για το παρόν και το μέλλον. Και με τ' 'όνειρο' να γίνουμε, επιτέλους, το παράδειγμα και για τους συνοδοιπόρους μας στην διεθνή κοινότητα και, ιδίως, για τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την αυτονόητη διευκρίνιση, όπως ήδη τόνισα, ότι και εκείνοι δεν επιτρέπεται να παραγνωρίζουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα. Και όχι μόνον για την Ελλάδα. Αλλά για το μέλλον και την προοπτική ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αφήστε ήσυχο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Παυλόπουλος: «Σήμερα ο ελληνικός λαός δίνει το δικό του αγώνα»- ΒΙΝΤΕΟ
Παυλόπουλος: Με τον Βαρουφάκη μιλάμε σαν καθηγητές αν και από διαφορετικές ιδιότητες