ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στη Βουλή: ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ζήτησαν αποχώρηση Κατρούγκαλου- Τί απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έθεσαν ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για την αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο που εισηγείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επαναπρόσληψη εργαζομένων επικαλούμενοι τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει συνάψει ως νομικός ιδιωτικά συμφωνητικά με εργαζόμενους που δικαιώνονται από τις προωθούμενες διατάξεις.

 

 

Ζήτησαν μάλιστα αντι του κ. Κατρούγκαλου να εισηγηθεί και να στηρίξει τον νομοσχέδιο στην επιτροπή και στην Ολομέλεια ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Βασίλης Κικίλιας μίλησε για την «Αριστερά της μπίζνας» και κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο πως «εξαργυρώνει τον αντιμνημονιακό του αγώνα».

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε την «καταφανή σύγκρουση συμφερόντων» και εξήγησε ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει εφόσον  η κυβέρνηση επιμείνει στο να στηρίξει το νομοσχέδιο ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Βούτσης υποστήριξε πλήρως τον κ. Κατρούγκαλο επισημαίνοντας ότι απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του υπουργού. Επέστρεψε μάλιστα το γάντι στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι «με άλλους μνημονιακούς πόλους που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων επιχειρούν την αποδόμηση προσώπων αντί να αμφισβητούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Επιδιώκουν – αν είναι δυνατόν – παρενθέσεις. Αυτή η επένδυση δεν θα σταματήσει το έργο της κυβέρνησης». Η απόφαση τελικά να εισηγηθεί το νομοσχέδιο ο κ. Κατρούγκαλος οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε αποχώρηση.

Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε σχεδόν από την έναρξη της συνεδρίασης επειδή θα εισηγηθεί ο κ. Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο για τις 4.000 επαναπροσλήψεις υπαλλήλων. Ο εισηγητής του Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «η παρουσία του δημιουργεί θέμα μείζονος πολιτικής ηθικής».

Αντίθετα όλα τα άλλα κόμματα παρέμειναν, παρά την κριτική που άσκησαν.

Πιο αναλυτικά, το ζήτημα έθεσε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου (ΝΔ) ο οποίος επικαλούμενος το άρθρο 6 του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης έθεσε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  

Ακολούθως, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε πως «Υπάρχει ζήτημα καταφανούς σύγκρουσης συμφερόντων. Εξ αντικειμένου όταν καταθέτεις νομοσχέδιο  που αφορά ανθρώπους που στο παρελθόν είχες επαγγελματική σχέση υπάρχει  σύγκρουση συμφερόντων. Τίθενται ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Για την διευκόλυνση της αντιπροσωπείας χωρίς να θέλουμε να θέσουμε σε ομηρία υπουργούς προτείνουμε να αναλάβει την διαδικασία ο κ. Βούστης. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποχωρήσουμε. Δεν θα παραμείνουμε» .

Ο κ. Τζαβάρας (ΝΔ) εξήγησε πως η αντιπαράθεση δεν είναι προσωπική και πρόσθεσε «Καλώς η κακώς ενεπλάκη σε μια περίσταση από την οποία οι γνώστες διαπιστώνουν ότι ο ορισμός σύγκρουσης συμφερόντων δυστυχώς στοιχειοθετείται για την υπόθεση όπου πρωταγωνιστής είναι ο κ. Κατρούγκαλος. Για το ότι δεν είχαμε νομοθετήσει την σύγκρουση συμφερόντων ως κόλλημα για την άσκηση κοινοβουλευτικών καθηκόντων έχουμε δεχθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης την επιτήρηση σε θέματα διαφθοράς. Εδώ δεν είναι ο κ. Κατρούγκαλος όμηρος δικός μας αλλά δυστυχώς εκ των πραγμάτων διαπιστώνουμε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι όμηρος της συμμετοχής του αναπληρωτή υπουργού. Ας εξοικονομηθεί διαφορετικά η διαδικασία με εισήγηση από τον κ.Βούτση».

Ο κ. Γιώργος Καρκατσούλης (ΠΟΤΑΜΙ) σημείωσε ότι «το ποτάμι έχει τοποθετηθεί για το θέμα τάξεως και έχει ζητήσει αποσαφήνιση από τον  πρωθυπουργό. Περιμένουμε περαιτέρω εξηγήσεις καθώς το θέμα είναι ανοικτό…. Πρέπει να δούμε το θέμα των εγγυήσεων  της περιστρεφόμενης πόρτας που μπαίνεις υπουργός και βγαίνεις επιχειρηματίας ή το ανάποδο».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Φίλης αναρωτήθηκε αν θα μπορούσαν οι απολυμένοι να προσφύγουν στα δικαστήρια χωρίς δικηγόρο και πρόσθεσε «και αν θεωρήσουμε ότι πρέπει να έχουν δικηγόρο τότε τι δικηγόρο θα είχαν; Μήπως τα γραφεία που συμπαραστέκονται στα κλιμάκια της τρόικας; Να συζητήσουμε για την ποιότητα των υπηρεσιών δικηγορικών γραφείων στην τρόικα. Τους άνοιγαν τα μάτια σε ζητήματα που δεν γνωρίζουν. Υπάρχουν Έλληνες δικηγόροι συνεπίκουροι του μνημονίου. Ο κ. Κατρούγκαλος ανήκει στην Αριστερά  του δρόμου και ως νομικός αυτή την αριστερά υποστηρίζει, την αριστερά δικαιωμάτων».

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν περιμένω ούτε ένα ευρώ από το νομοσχέδιο

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η επίθεση που δέχθηκε δεν είχε στόχο τον ίδιο αλλά την κυβέρνηση και την ουσία του νομοσχεδίου που «ξηλώνει την μνημονιακή πολιτική». «Επέλεξαν εμένα γιατί θεώρησαν ότι είμαι ο εύκολος στόχος και επειδή θα έφερνα το πρώτο μνημόνιο που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τις πολιτικές του μνημονίου» είπε και πρόσθεσε «Η αρχική βρώμικη κατηγορία ότι έχω άμεσο όφελος κατέπεσε. Οσοι εκτόξευσαν τον οχετό τον κατάπιαν. Η κατηγορία ότι έχω απολαβές από το νομοσχέδιο είναι κατασκευασμένη από χαλκεία και κατέπεσε. Τώρα μετατρέπουν εκείνη την κατηγορία λέγοντας ότι επειδή δικηγορούσα εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των πολλών δεν μπορώ τώρα το δικαίωμα  να νομοθετήσω.  Όμως υπερασπίζομαι συνταγματικά ότι πολιτικά θεωρώ σωστό. Όχι μόνο στα δικαστήρια αλλά και στο δρόμο. Δικαστικός αγώνας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Υποστήριξε ότι ως νομικός σε μεμονωμένες υποθέσεις εργαζόταν εθελοντικά ενώ παραδέχθηκε ότι «Σε υποθέσεις που είχαν μαζικό αριθμό ανθρώπων όπως  απολύσεις και μισθολογικές διαφορές έπαιρνα την ελάχιστη αμοιβή γιατι διαφορετικά θα ήταν και αντιδεοντολογικό προς συναδέλφους». Τέλος επισήμανε ότι « Αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα έμενα στην ευρωβουλή να έχω το γραφείο και τις αμοιβές. Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα. Μην επαναλαμβάνετε τον οχετό που κατασκεύασαν χαλκεία και έχουν καταπέσει. Δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων το να κρατά κανείς την ίδια συνεπή πολιτική θέση. Δεν περιμένω ούτε ένα ευρώ από κάτι τέτοιο».

Επιπροσθέτως ο κ. Βούτσης, είπε πως «δεν είχαμε γνώση πόσο ενοχλεί η προσπάθεια άσκησης πολιτικής έξω από τις μνημονιακές ρήτρες. Τελικά, ενοχλεί πολύ. Δεν είναι τυχαία η περίσταση που ανεφύη το θέμα» και υποστήριξε ότι οι μνημονιακοί πόλοι, αντιπολίτευσης και δελτίων ειδήσεων έχουν θέσει σε λειτουργία «σύστημα» αποδόμησης για να εμποδίσουν την δικαίωση των απολυμένων. «Για την κυβέρνηση είπαμε δεν υπάρχει ζήτημα ασυμβιβάστου ή ωφέλειας και υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη προς τον κ. Κατρούγκαλο με τον οποίο έχουμε από κοινού την αρμοδιότητα… Πρέπει να αντιληφτείτε ότι από το νομοσχέδιο προκύπτει ότι καμία αμοιβή δεν θα πάρει κανένας δικηγόρος καθώς αποκλείει το ενδεχόμενο να αμειφτούν όσοι είχαν ξεκινήσει αυτές τις ιστορίες. Είναι απόλυτα σαφές ότι δεν υπάρχει ωφέλεια και σύγκρουση» είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια υποστήριξε ότι «Ο κ. Κατρούγκαλος όπως και άλλοι νομικοί μέσα στην 5ετία πολέμου με μνημονιακές πολιτικές ήταν αρωγός δίπλα στους εργαζόμενους για να επαναπροσληφθούν. Θα υπήρχε πρόβλημα αν εργαζόταν σε αντίθετη κατεύθυνση. Είναι σε απόλυτη συνέπεια πως πολίτες με επαγγελματική δραστηριότητα μέσα στον κοινωνικό χώρο που καταξιώθηκαν στην πρωτοπορία των αγώνων με το ότι ανέλαβαν και υπουργικούς θώκους σε μια φάση δικαίωσης των αγώνων… Εχει γίνει προσπάθεια σε κάθε νομοσχέδιο να μπαίνει θέμα είτε αφορά πρόσωπο κυβέρνησης είτε αιχμή αντί να προχωρούμε συζήτηση σε αγαστή σύμπνοια με κάποια δελτία 8 αντί να συζητάμε τι έφερε το νομοσχέδιο δικαιοσύνης και ερτ το σημερινό αυτό με το οποίο ασχολούνται σε συνεννόηση μαζί σας είναι ζητήματα άλλα. 

Διαβάστε επίσης: