ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Σκάνδαλο με χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων

Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει κόμμα στην Κύπρο που δεν έπαιρνε χρηματοδότηση από ιδιώτες, ούτε και επιχειρηματίας που να μην έδινε αναλογικά, σε όλα τα κόμματα».

Πρόσθεσε πως για αντιμετώπιση του προβλήματος έχει κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, που περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες για τους ελέγχους στα οικονομικά των κομμάτων, και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την χρηματοδότηση του ΔΗΣΥ με μισό εκατομμύριο Ευρώ από την εταιρεία Focus το 2008 όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του κόμματος, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως η εταιρεία αυτή έκανε απλώς το έμβασμα αυτού του ποσού, για την μεταφορά φοιτητών από το εξωτερικό, για τις προεδρικές εκλογές.

Όπως είπε, το ποσόν αυτό συγκεντρώθηκε από εισφορές εφοπλιστών και μόνο οι 50.000 ευρώ προήλθαν από τη Focus.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως όταν διαπιστώθηκε οτι η Focus είχε εμβάσει μισό εκατομμύριο ευρώ στον ΔΗΣΥ ο ίδιος ζήτησε με επιστολή του να μην γίνει η κατάθεση στα ταμεία του κόμματος: «Κρατήθηκαν μόνο 50.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό δόθηκε σε πλοιοδιαχειρίστρια εταιρία στην Κύπρο για να πληρωθεί το ταξιδιωτικό γραφείο».

«Αν γνωρίζαμε, τότε για την Focus και της σχέση της με τον Ανδρέα Βγενόπουλο δεν θα αποδεχόμαστε να γίνει, μέσω αυτής της εταιρείας, το εμβασμα», είπε ο κ. Αναστασιαδης.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον, μετά τη επιστροφή των 50.000 Ευρώ από τον ΔΗΣΥ, θα εισηγηθεί επιστροφή και του υπόλοιπου ποσού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι κακώς το κόμμα αποφάσισε ότι τα λεφτά θα έπρεπε να επιστραφούν στους καταθέτες της Λαϊκής.

«Το 2008 δεν αποστερούσαμε χρήματα από κανένα καταθέτη. Δεν ήταν χρήματα της Λαϊκής αλλά φίλων του κόμματος, για να μπορέσουν να ψηφίσουν Κύπριοι φοιτητές που βρίσκονταν στο εξωτερικό», ανέφερε.

Σε συνέντευξη, εξάλλου, στην εφημερίδα "24 ώρες" ο πρόεδρος Αναστασιάδης διατυπώνει επικρίσεις εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τη στάση που τηρούν στο θέμα των εκποιήσεων.

Είπε ότι είναι δικαίωμα των κομμάτων να επιφέρουν αλλαγές στη νομοθεσία, οι οποίες κατά την άποψή τους παρέχουν ένα δίκτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες.

«Εχω όμως την εντύπωση ότι στο τέλος, όπως προδιαγράφονται οι προθέσεις, εκείνους που διασώζουμε είναι τους μεγάλους δανειολήπτες, τους οποίους αποτρέπουμε να υποχρεωθούν να προσέλθουν στις Τράπεζες, για να αναδιαρθώσουν τα δάνειά τους», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Διαβάστε επίσης: