ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Είναι αυτό το πιο αξιοθαύμαστο νησί στον κόσμο;

Ένας κόσμος από παρθένα βροχερά δάση, πεντακάθαρες λίμνες με γλυκό νερό, βράχους από άμμο με καταπληκτικά χρώματα και εκατοντάδες είδη ζώων. Αυτό το μεγαλύτερο αμμώδες νησί του κόσμου, που σήμερα ονομάζεται νησί Fraser, είναι τόσο εντυπωσιακό ώστε συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1992.

Το νησί Fraser έχει μήκος 120 χιλιόμετρα και πλάτος μέχρι και 25 χιλιόμετρα. Καλύπτει έκταση 1.600.000 στρεμμάτων. Χάρη στους τεράστιους αμμόλοφους οι οποίοι υψώνονται σχεδόν 240 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το νησί αυτό είναι το ψηλότερο του είδους του, στον κόσμο. Ποιες δυνάμεις όμως, σχημάτισαν αυτή την ασυνήθιστη έκταση γης;

http://www.completecampsite.com.au/Fraser%20Island/Fraser%20Island.jpg

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι αμέτρητοι τόνοι άμμου οι οποίοι σχημάτισαν το νησί προήλθαν από τη Μεγάλη Διαχωριστική Οροσειρά, ένα σύστημα βουνών που εκτείνεται σε όλο το μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Με το πέρασμα του χρόνου, έντονες βροχοπτώσεις «έσκαψαν» κομμάτια βράχων από αυτά τα βουνά και τα παρέσυραν σε ποτάμια καθώς και στη θάλασσα. Ωκεάνια ρεύματα μετέτρεψαν αυτά τα κομμάτια σε λεπτή άμμο η οποία οδηγήθηκε σταδιακά προς τα βόρεια, κατά μήκος του θαλάσσιου πυθμένα. Οι κόκκοι, παγιδευμένοι από ακρωτήρια και βραχώδεις προεξοχές οι οποίες πρόβαλλαν από τον ωκεάνιο πυθμένα, συσσωρεύτηκαν εκεί και έτσι γεννήθηκε το νησί Fraser.

http://tourism.atdw.com.au/multimedia/tq/ATDW_Large_Landscape__9081775_AD73_wrecks02_09.jpg

Από τότε, ο Ειρηνικός Ωκεανός συνεχίζει να εναποθέτει καινούρια άμμο στις ακτές του νησιού. Από εκεί, ο άνεμος μεταφέρει την άμμο στο εσωτερικό, σχηματίζοντας θίνες. Αυτές, με τη σειρά τους, κινούνται με ρυθμό ενός μέτρου το χρόνο, καλύπτοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

http://www.fraserislandholidays.com.au/tours/discovery-group-t1/fraser-island-2653.jpg

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπάρχουν 40 λίμνες με γλυκό νερό σε εσοχές των θινών σε όλο το νησί. Μερικοί από αυτούς τους υδάτινους όγκους βρίσκονται σε μεγάλα κοιλώματα στην κορυφή πανύψηλων θινών. Τι εμποδίζει τη διαρροή του νερού; Μια οργανική επένδυση, ή αλλιώς στεγανοποίηση από τύρφη, αποτελούμενη από φύλλα, φλοιούς και κλαδιά που δεν έχουν αποσυντεθεί πλήρως.

Χάρη στο άφθονο νερό, το νησί Fraser είναι καταπράσινο. Φυσιολογικά, δεν αναπτύσσονται βροχερά δάση στην άμμο, η οποία στερείται θρεπτικών στοιχείων. Αλλά αυτό το νησί είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στη γη όπου ευδοκιμούν βροχερά δάση σε αμμώδες έδαφος.

http://www.touristmaker.com/wp-content/uploads/2010/09/fraser-island-sandy-paradise-in-queensland.jpg

Το όνομα του νησιού προήλθε από μια τραγωδία. Το 1836, ο πλοίαρχος James Fraser και η σύζυγός του, η Ιλάιζα, επέζησαν από το ναυάγιο του ιστιοφόρου Στέρλινγκ Καστλ και βγήκαν στην ακτή του νησιού. Προφανώς τα μέλη μιας ντόπιας φυλής, σκότωσαν τον πλοίαρχο αλλά αργότερα η Ιλάιζα διασώθηκε. Σε ανάμνηση αυτής της τραγωδίας, το όνομα του νησιού άλλαξε από Μεγάλο Αμμώδες Νησί σε νησί Fraser.

http://apurlaislandretreat.com.au/images/photos-faser-island/ship-wreck-maheno-fraser-island.jpg

http://www.shellybeachmotel.com.au/wp-content/uploads/2011/07/Fraser-0034401.jpg