ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες εξελίξεις: Έκτακτη σύσκεψη με Τσίπρα στο υπουργείο Οικονομικών

Εντείνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.

Ενδεικτικό είναι πως συνεδριάζει εκτάκτως στο υπουργείο Οικονομικών η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η σύσκεψη πραγματοποιείται ενόψει Brussels Group, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα διευθετήσει τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Λιου-Τσίπρα: Οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσει άμεσα η συμφωνία

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ φαίνεται πως επιθυμούν να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, όπως αυτό προκύπτει από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.
Σύμφωνα με το Mega, ο κ. Λιου είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση αυτή τώρα.

Ο κ. Λιου ανέφερε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι εξακολουθούν να στηρίζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως είναι η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ.

Θα πρέπει όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και επανέλαβε ότι η αποτυχία να συμφωνήσουν σε μία πορεία προς τα εμπρός θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρύτατες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, ενώ προσφέρθηκε να παραμείνει σε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό κι άλλα μέλη της Ευρώπης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Βloomberg: Η Ελλάδα πιθανότατα χάνει την προθεσμία του Μαΐου

Eν τω μεταξύ, τέσσερις αξιωματούχοι που εμπλέκονται με τη διαπραγμάτευση, όπως μεταδίδει το Bloomberg, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την προθεσμία για συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, αφού οι δύο πλευρές έχουν κάνει μικρή πρόοδο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των τελευταίων ημερών.

«Η Ελλάδα δεν είναι κοντά σε μια συμφωνία με την Κομισιόν και το ΔΝΤ για τους όρους διάσωσης της χώρας», υποστηρίζουν οι εν λόγω αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο να υπενθυμίζει ότι Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα είχαν θέσει ως στόχο οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου.

 Σακελλαρίδης: Eίμαστε κοντά στο να επιτύχουμε συμφωνία πριν από τις 5 Ιουνίου

«Eίμαστε κοντά να επιτύχουμε συμφωνία πριν από τις 5 Ιουνίου» δήλωσε στoν ραδιοσταθμό Παραπολιτικά FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία ενιαία συμφωνία, ώστε να μη ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι από τα Κοινοβούλιά τους να επικυρώνουν συνεχώς συμφωνίες.

Επίσης, υπογράμμισε ότι θα γίνει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με βάση αναλογιστικές μελέτες, ενώ ανέφερε πως το συνταξιοδοτικό δεν σχετίζεται μόνο με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά με συνολικότερα μεσο-μακροπρόθεσμα ζητήματα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, απάντησε πως ο κ. Βαρουφάκης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για περαίωση αδήλωτων εισοδημάτων, αλλά, όπως είπε, «δεν θέλουμε με αυτές τις ρυθμίσεις να αποκρυβούν υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς η πρόεδρος της Βουλής έχει την άποψή της και δεν ξεφεύγει από την κομματική στάση, ούτε καρφώνει, ούτε μέμφεται την κυβέρνηση.

Τι έχει κλείσει ως τώρα στη συμφωνία

Ολα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει πάνω του πλέον όλο το διαπραγματευτικό πακέτο, παρακολουθώντας από κοντά τις επαφές με τους Θεσμούς και μη θέλοντας να συρθεί κι άλλο η διαπραγμάτευση.
Η συνέντευξη Γιούνκερ στο euro2day.gr αποκάλυψε τους βασικούς άξονες της συζητούμενης συμφωνίας:

Οι Θεσμοί δέχονται το αίτημα της κυβέρνησης να αποσυνδεθούν οι αποφάσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό από την τρέχουσα αξιολόγηση και να μετατεθούν στη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
Αποδέχονται επίσης τη θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συμφωνίας «σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, στη βάση του οποίου θα κλείσει η προηγούμενη και θα ξεκινήσει η νέα μεταμνηνονιακή περίοδος».
Στην πράξη, οι εταίροι προτείνουν να μετατεθούν οι αποφάσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, αλλά να συμφωνηθεί από τώρα ένας οδικός χάρτης αλλαγών που θα εξειδικευτούν στη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και αφού έχει προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, που αποτελούν τον τέταρτο βασικό άξονα, μετά τα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό και το εργασιακό, ζητούν ο στόχος να μην αναθεωρηθεί κάτω από τα 17 δισ. ευρώ.
Στόχος τους είναι να μην επηρεασθεί περαιτέρω η προβολή βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να παραμείνει η δέσμευση της Ελλάδας για ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, απ' όπου προβλέπεται να προέλθει και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων.
Ως αντάλλαγμα ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης στα δημοσιονομικά και στο συνταξιοδοτικό, τα οποία πρακτικά θα αποδώσουν πλήρως από το 2016, μιας και η φετινή χρονιά θεωρείται ήδη χαμένη. Ειδικότερα, ζητούν αλλαγές στο καθεστώς και τους συντελεστές ΦΠΑ που θα αυξήσουν τα έσοδά του κατά 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) καθώς και την εισαγωγή αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Πηγή: iefimerida.gr