ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ποιο αγαπημένο λαχανικό κάνει τον ιδρώτα να μυρίζει;

Και όμως, εκτός από τα γονίδια τα οποία εν μέρει ευθύνονται για την κακοσμία του σώματος, καθώς ελέγχουν την ποσότητα ιδρώτα που παράγουν οι ιδρωτοποιοί αδένες και τα βακήρια που ζουν φυσιολογικά στο δέρμα μας, υπάρχει ένα λαχανικό που εντείνει την μυρωδιά του ιδρώτα.

 

Αυτό είναι η ντομάτα, και ειδικότερα το κοτσάνι της, στο οποίο υπάρχει ένα έλαιο που συναντάται και σε άλλα φρούτα και λαχανικά.

Ο χημικός και γιατρός Δρ Τσαρλς Στιούαρτ, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα κακοσμίας στις μασχάλες, ξεκίνησε να ερευνά τη σχέση διατροφής – κακοσμίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης του δημοσιεύτηκαν στο Medical Hypotheses.

Ο Δρ Τσαρλς παρατήρησε πως όταν για ένα χρονικό διάστημα σταμάτησε να τρώει ντομάτες, η κακοσμία υποχωρούσε. Ξεκινώντας τη δική του έρευνα έφτασε στο αποτέλεσμα πως το κοτσάνι της ντομάτας περιέχει ένα έλαιο που μυρίζει όπως ο ιδρώτας. Το έλαιο αποτελείται από τερπένια, ουσίες που υπάρχουν και σε άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

Παρατηρώντας πως αυτό το έλαιο μυρίζει όπως ο ιδρώτας, θέλησε να μάθει για το αν υπάρχει κάποια σύνδεση και έτσι άρχισε να πειραματίζεται με τη διατροφή του, εντάσσοντας τροφές με τερπένια ή αφαιρώντας τις εντελώς από την καθημερινή του διατροφή.

Σύμφωνα με τον Στιούαρτ, τα τερπένια παίζουν σημαντικό ρόλο στην κακοσμία του σώματος. Κατά τη διαδικασία διάσπασής τους από ένζυμα, παράγονται και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες συνολικά συμβάλλουν στην κακοσμία του σώματος.