ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Wall Street «αδιαφόρησε» για την Ελλάδα

Ανοδική πορεία, αν και με εξαιρετικά ήπια κέρδη, ακολούθησαν οι αμερικανικές μετοχές, οι οποίες φαίνεται ότι αδιαφόρησαν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού, όμως, βίωσαν τη Δευτέρα τη χειρότερη συνεδρίασή τους από την αρχή του έτους.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει τεταμένη. Δεν είναι κάτι ενθαρρυντικό. Αλλά υπήρξε ένα selloff και κατόπιν στάση. Δεν φαίνεται να υπάρχει πανικός», τόνισε ο Bruce McCain, επικεφαλής επενδύσεων στην Key Private Bank.

Στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης ο Dow Jones «άνοιξε» με κέρδη 100 μονάδων, ενώ τελικώς «έκλεισε» τη συνεδρίαση με άνοδο της τάξης του 0,13% στις 17.619,51 μονάδες. Για το α' εξάμηνο του έτους ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,1%, ενώ για το β' τρίμηνο πτώση 0,89%.

Οι περισσότεροι αναλυτές της αμερικανικής αγορά εξέφρασαν την άποψη, η οποία επιβεβαιώθηκε, ότι κατά τη σημερινή συενδρίαση θα υπήρχε μία «διακοπή» στο ξεπούλημα των μετοχών, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να απομακρύνεται ελαφρώς από τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να στρέφεται στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Κέρδη 0,27% για τον S&P 500 στις 2.063,12 μονάδες. Ο δείκτης εμφάνισε κέρδη 0,2% για το α' εξάμηνο, τα οποία είναι τα χαμηλότερα στην ιστορία του (από το 1928 έως και σήμερα), ενώ στο β' τρίμηνο κινήθηκε κατά 0,24 χαμηλότερα, διακόπτοντας ένα σερί εννέα ανοδικών τριμήνων. 

Σαφώς καλύτερη η εικόνα για την υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 0,57% στις 4.986,87 μονάδες, ενώ για το α' εξάμηνο κατέγραψε άνοδο της τάξης του 5,3% και για το β' τρίμηνο η ενίσχυσή του διαμορφώθηκε στο 1,75%, με χείρα βοηθείας από το Nasdaq iShares biotechnology ETF αλλά και τη μετοχή της Apple.

Στο τρία προς  δύο το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών στον NYSE, με περίπου τέσσερα δισ. μετοχές να έχουν διαπραγματευτεί. Κέρδη 2% για το αμερικανικό αργό στα 59,47 δολάρια, ενώ αντίθετα απώλειες 7,2 δολαρίων κατέγραψε ο χρυσός στα 1.178 δολάρια.

Άνοδος 7,87% για το ADR της Εθνικής Τράπεζας στα 1,05 δολ.