Με ομοβροντία δηλώσεων Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα της Κυριακής η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, είναι στο ευρώ και πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προτρέποντας να υπάρξει συμφωνία που θα βάζει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.
Με τον τρόπο αυτό, τόσο Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Πρόντι, ο Ρέντσι και ο Μοσκοβισί, καταρρίπτουν το δήθεν διακύβευμα ευρώ ή δραχμή του δημοψηφίσματος, όπως θέλει να παρουσιάσει για να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό η τελειωμένη αντιπολίτευση του Σαμαρά-Βενιζέλου-Θεοδωράκη σε αγαστή συνεργασία με τύπους σαν τον Σόιμπλε, ανασύροντας ανθρώπους που κατέστρεψαν την Ελλάδα και την έφεραν στο στάδιο αυτό, όπως οι Σημίτης, Λαλιώτης, Παπανδρέου και πολλοί άλλοι.
Και δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που τάσσονται κατά της άποψης ότι η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί εκτός Ευρώπης και Ευρωζώνης γιατί οι πολίτες της θα ψηφίσουν ένα «όχι» στο δημοψήφισμα, αλλά και διεθνούς φήμης οικονομολόγοι το πιστεύουν αυτό και καλούν το λαό να στείλει ένα μήνυμα κατά της συνέχισης της πολιτικής της λιτότητας.
«Αν κερδίσει το “ναι”, αλλά και αν κερδίσει το “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα, η Ευρώπη θα είναι αναγκασμένη να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.
Μιλώντας στο κανάλι Rai Tre, ο κ. Πρόντι υποστήριξε πως «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχισθούν για εξεύρεση συμφωνίας, είναι αδύνατον να διώξουν την Ελλάδα από το Ευρώ μετά από τις αστοχίες της τρόικας και την έλλειψη μιας ενιαίας στάσης της Ευρώπης».
«Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει ένα μικρό πρόβλημα σαν και αυτό της Ελλάδας, νομίζετε ότι θα είναι σε θέση να χειριστεί τα μεγάλα διεθνή προβλήματα;», αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα έστελνε στον υπόλοιπο κόσμο το μήνυμα ότι δεν είναι πια Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Πρόντι, «ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήθελε να λάβει υπόψη του τις τελευταίες προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπήρξε γερμανικό βέτο. Υπερίσχυσε η αδιαλλαξία του Βερολίνου, διότι η Μέρκελ βρίσκεται ανάμεσα στους Βαυαρούς συμμάχους της που θα ήθελαν μια ακραία προσέγγιση και στις διεθνείς πιέσεις που της ζητούν να δείξει κατανόηση».
«Η Γερμανία υπερέχει χάρη στις αδυναμίες των υπολοίπων. Στην Ευρώπη υπάρχει η κυριαρχία μιας μόνον χώρας, που δυσκολεύεται να ασκήσει μια ηγεσία η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων. Είναι το σημερινό ευρωπαϊκό δράμα», πρόσθεσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και κατέληξε: «Αν το Ταμείο τασσόταν υπέρ της περικοπής του ελληνικού χρέους από την αρχή, πριν τέσσερα χρόνια, θα είχαμε λύσει όλο το θέμα. Αυτή θα είναι, θεωρώ, και η τελική λύση», ολοκλήρωσε ο Ρομάνο Πρόντι.
«Τη Δευτέρα η Ελλάδα θα ξυπνήσει ως μέλος της Ευρώπης. Είναι αλήθεια πολιτικά, πολιτιστικά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
«Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η Ευρωζώνη πρέπει να διασώσει το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας και την ενότητά της», σημείωσε ο Μοσκοβισί, δίδοντας το στίγμα του για την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως ακόμη και αν υπερισχύσει το «όχι», «η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή. Όμως, για να καταλήξουμε σε λύσεις θα πρέπει και οι δύο πλευρές να συμμετέχουν εποικοδομητικά». Πρόσθεσε δε πως το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την Κυριακή θα στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη.
«Εμείς δεν επιθυμούμε, το γνωρίζετε, ούτε χθες ούτε σήμερα ούτε αύριο, η Ελλάδα να εξέλθει από την ευρωζώνη. Έχουμε ανάγκη την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βάλς.
«Επιθυμούσαμε και συνεχίζουμε να επιθυμούμε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και δεν αμφέβαλα ούτε για μία στιγμή ότι η Γερμανία επίσης επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης – προφανώς όχι υπό οποιουσδήποτε όρους», προσέθεσε ο Βαλς.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, κάλεσε την Ελλάδα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα και να διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα βοηθειών, όπως είπε. Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κατά τη γνώμη του δεν θα βγει από το ευρώ και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχει συμφωνία.
«Το σχέδιο που προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα είναι κακό και υφεσιακό και η απάντηση σε αυτό είναι “όχι”», επισημαίνει o οικονομολόγος Τομά Πικετί σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir, σημειώνοντας ωστόσο πως δεδομένων των εκβιαστικών απειλών εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και της πολιτικής πιστωτικής ασφυξίας από την ΕΚΤ, κατανοεί ότι πολλοί Έλληνες αναγκαστικά κοιτούν το «Ναι».
Ο οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα», το οποίο αναλύει τις ανισότητες που παράγει το σύστημα στο σύγχρονο κόσμο σε ένταση παρόμοια με εκείνη το 19ο και των αρχών του 20ου αιώνα, υπενθυμίζει επίσης ότι οι ηγέτες στην Ευρώπη αθέτησαν την υπόσχεση που έδωσαν το 2012 για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που η χώρα θα βρισκόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Την ίδια στιγμή, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών Γκαλμπρέιθ επεσήμανε ότι το «όχι» είναι ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη: «Διαφορετικά η Ελλάδα ξαφνικά θα καταρρεύσει πολιτικά και η επόμενη εξέγερση θα είναι εναντίον του ευρώ».
«Η συμπεριφορά της Μέρκελ και του Γκάμπριελ, του Ολάντ και του Ρέντσι σε συνδυασμό με τον Γιούνκερ καταδεικνύει ξεκάθαρα τι άποψη έχουν για τον ελληνικό κράτος, για την αλήθεια και ποιον πολιτικό δρόμο ακολουθούν», τόνισε ο Γκαλμπρέιθ καταφερόμενος εναντίον των Ευρωπαίων και του τρόπου που διαχειρίζονται την ελληνική κρίση.
Και δεν είναι μόνο αυτοί οι πολιτικοί ή οικονομολόγοι που αποδεικνύουν πως αυτές τις ημέρες υπάρχει ένας ορυμαγδός προπαγάνδας που θέλει την επικράτηση του «ναι» και την υποδούλωση των Ελλήνων.
Διαβάστε επίσης:
Γιούνκερ: Αποδυναμώνεται δραματικά η ελληνική θέση με ένα «όχι»