ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ στη Βουλή. Οι διαρροές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κρίνουν κυβέρνηση και συμφωνία (LIVE)

Σε θρίλερ για γερά νεύρα θα εξελιχθεί όπως όλα δείχνουν η κρίσιμη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο  – εξουσιοδότηση ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας με τους εταίρους.

Τα βλέμματα στο εσωτερικό αλλά και των κέντρων αποφάσεων στο εξωτερικό είναι στραμμένα στη Βουλή, καθώς η ψήφος των βουλευτών  (κυρίως) της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και ενδεχομένως, ακόμα και κυβερνητικών ανακατατάξεων.

Στα έδρανα του κοινοβουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη ίσως η πιο δραματική συζήτηση της πενταετίας καθώς η ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση της ελληνικής πρότασης – που κατατέθηκε τη νύχτα στους θεσμούς και αναμένεται να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, ίσωςκρίνει σε μεγάλο βαθμό και το αύριο της ελληνικής οικονομίας.

Το μήνυμα Τσίπρα: Δεν θα δεχθώ να χαθεί η δεδηλωμένη

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν κατά την ψηφοφορία χαθεί η δεδηλωμένη, «δεν θα συνεχίσει» διότι «δεν θα γίνει Παπαδήμος».

«Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι και την ιστορία του» είπε ο πρωθυπουργός στην φορτισμένη δευτερολογία του, τονίζοντας ότι είναι ιστορική ευθύνη της Αριστεράς έναντι των λαϊκών στρωμάτων να μη φτάσουμε στο Grexit: «Ανάμεσα σε μία κακή και σε μία καταστροφική επιλογή είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο. Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει» τόνισε.

Έθεσε μάλιστα ευθέως θέμα προάσπισης της δεδηλωμένης κατά την αποψινή ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβέρνησης στη Βουλή: «Δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Το σενάριο και τα «μαθηματικά» στη βουλή που ρίχνουν την κυβέρνηση 

Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρξουν πάνω από 12 απώλειες από την κυβερνητική πλειοψηφία των 162 βουλευτών (140 ο ΣΥΡΙΖΑ και 13 οι ΑΝΕΛ) η κυβέρνηση «θα πέσει».

Η Αριστερή Πλατφόρμα, όπως αναμενόταν, αντέδρασε με σφοδρότητα στο περιεχόμενο της πρότασης, με τον επικεφαλής της, υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να… σέρνει τον χορό.

Όμως, ούτε ο ίδιος ούτε άλλα κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές της «ομάδας» δήλωσαν ανοικτά ότι θα καταψηφίσουν – ή θα απέχουν από την ψηφοφορία.

Όπως λένε, όσο ισχύει η ψήφος κατά συνείδηση, «θα δουν τι θα κάνουν». Εάν όμως ο πρωθυπουργός θέσει επισήμως θέμα ψήφου εμπιστοσύνης «δεν μπορούμε να ρίξουμε την κυβέρνηση».

Οι πέντε των αριστερών «τάσεων» που υπέγραψαν κοινή δήλωση εξόδου από το ευρώ, δεν την έθεσαν καν σε ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό σημαίνει πως έστειλαν μεν ένα ηχηρό μήνυμα για να καταγραφεί η άποψη και η δυσφορία τους, ωστόσο δεν προχώρησαν σε ένα βήμα ρήξης με την ηγεσία του κόμματος.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας μάλιστα φέρεται να τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για να προετοιμασθεί ένα Grexit, «αλλά πρέπει να προετοιμασθούμε γιατί θα το ξαναβρούμε το θέμα μπροστά μας».

Ποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ σκέφτονται να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση

Η πίεση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται ακόμη περισσότερο μετά τις πληροφορίες που θέλουν τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ να προειδοποιούν με καταψήφιση. Εάν συμβεί αυτό, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία «πέφτει» στους 158 βουλευτές, που σημαίνει ότι αρκεί… μονοψήφιος αριθμός αντιρρησιών του ΣΥΡΙΖΑ για να συμβεί το μοιραίο.

Μείον Ένας – Σίγουρη διαρροή η Ραχήλ Μακρή

Μια «σίγουρη» διαρροή φαίνεται πως είναι αυτή της Ραχήλ Μακρή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Είπε ότι δεν θα ψηφίσει για την μείωση της σύνταξης των γερόντων και το ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και ζήτησε διαπραγμάτευση με βάση την εντολή του λαού.

«Δεν θα βρείτε στην ψήφο μου άλλοθι για μνημονικές πολιτικές’ είπε σε εντονότατο ύφος η κα Μακρή.

Στηρίζει αλλά.. δεν ψηφίζει ο Βαρουφάκης

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα είναι στη Βουλή όπως γνωστοποίησε μέσω twitter επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Μετά τις έντονες αντιδράσεις έσπευσε να στείλει επιστολή με την οποία σημειώνει ότι θα ψηφίσει «ναι», αυτή ωστόσο δεν μετρά στην ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, αξιωματική αντιπολίτευση, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι παρέχουν τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση, με μία ξεκάθαρη διευκρίνιση – επισήμανση: Η ψήφος στήριξης που παρέχουν δεν είναι «λευκή επιταγή», αλλά στήριξη και εντολή μόνο για επίτευξη συμφωνίας παραμονής της χώρας στο ευρώ και την Ευρώπη.