Ξανάρχισε η Σύνοδος μετά την τέταρτη διακοπή για τετραμερή Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ, μετά από 15 ώρες εξοντωτικών διαπραγματεύσεων. Δύο τα θέματα στο τραπέζι.
– Στη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε εταιρία, υπό την διαχείριση των δανειστών, είτε στο Λουξεμβούργο, είτε εντός της χώρας. Η κυβέρνηση θεωρεί την πρόταση αποικιοκρατικού χαρακτήρα και δεν δέχεται την απαίτηση. "Θυμίζει δέκατο όγδοο αιώνα" έλεγε κυβερνητικό στέλεχος. Μάλιστα σημείωνε ότι δεν υπήρχε αυτο το θέμα μέχρι χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες αναδεικνύεται και η εναλλακτική να υπάρξει μεταφορά των τίτλων της περιουσίας του Δημοσίου, ύψους 50 δισ. στο fund στο Λουξεμβούργο, αλλά οι τίτλοι αυτοί να χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για την αποπληρωμή δόσεων της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα τρία χρόνια. «Οι λεπτομέρειες για το νέο ταμείο είναι ακόμα ανοιχτές. Μπορεί να μην είναι στο Λουξεμβούργο» αναφέρει ο δημοσιογράφος της El Mundo Πάμπλο Ροντρίγκεζ και διευκρινίζει ότι ενδέχεται να πρόκειται για ένα ποσό μέχρι 50 δισ. ευρώ. «Είδαμε πολλών ειδών περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων κτίρια, γη, εταιρεία ύδρευσης, ενέργειας. Αλλά δεν χρειάζεται βιασύνη. Δεν πρόκειται για στοιχεία που πωλούνται γρήγορα» γράφει ο Ροντρίγκεζ, επικαλούμενος ευρωπαϊκή πηγή.
– Στο ρολο του ΔΝΤ κατά το διάστημα μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου. Η κυβέρνηση θέλει ένα κατά το δυνατον αμιγές ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δρα ως δανειστής της χώρας μέχρι το 2016 και όπως προβλέπει το αρχικό πρόγραμμα στη συνέχεια θα σταματήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα. Ενόψει του νέου προγράμματος όμως, υπάρχει διαφωνία ως προς τη συνέχεια ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η ελληνική πλευρά προτιμά να μην εμπλακεί περαιτέρω το ΔΝΤ, καθώς τα κόστη δανεισμού του είναι υψηλότερα από τον ESM, όμως οι εταίροι θέλουν την επιμήκυνση της παρουσίας του για να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής τους στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
Για το χρέος φαίνεται ότι παραμένει στο τραπέζι χωρίς αμφισβήτηση από τους ευρωπαίους εταίρους η αρχική διατύπωση του κειμένου, όπως την έθεσε η εληνική πλευρά περί συζήτησης για ρύθμιση σύντομα.
Όσο για το άλλο θέμα που ειχε προκαλέσει όλη νύχτα διαβουλεύσεις, περί απόσυρσης των "μονομερών ενεργειών" της κυβέρνησης δηλαδή των νομοσχεδίων της προηγούμενης περιόδου (για προσλήψεις, για ΕΡΤ, για δόσεις κλπ) οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εχουν υιοθετηθεί περίπλοκες διατυπώσεις, που δίνουν ευελιξία στην ελληνική πλευρά.
Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν: «Φύγαμε από τη φάση της κρίσης και πάμε στην αναζήτηση συγκεκριμένων λύσεων και δράσεων».
Η παράγραφος για το Grexit εχει βγει φυσικά από το κείμενο που συζητούν. Για την ακρίβεια, δεν συζητήθηκε ποτέ το συγκεκριμένο σημείο στη σύνοδο αυτή.