H έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν συνιστά επιλογή για τον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ. Όπως υπογράμμισε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, «αρνούμαι να το φανταστώ». Η Ελλάδα «θα εξακολουθήσει να ανήκει στην Ευρώπη», δήλωσε.
Ο Γερμανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πλήγμα που υπέστη η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ώστε να «οικοδομήσουμε και πάλι τη χαμένη εμπιστοσύνη». Ο Γιόαχιμ Γκάουκ διευκρίνισε ότι χωρίς εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς, στην Ελλάδα θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Ειδικά μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα», τόνισε, «αμέτρητοι άνθρωποι» στην Ευρώπη δυσκολεύονται να δείξουν κατανόηση απέναντι στην Ελλάδα.
Ναι στις μεταρρυθμίσεις, σεβασμός στους κανόνες
Ο Γιόαχιμ Γκάουκ αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι η χώρα του δεν επέδειξε τη δέουσα αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Το να παρουσιάζει κανείς την κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας ότι «ένας φτωχός λαός πέφτει θύμα εκμετάλλευσης από έναν πλούσιο λαό» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι αν ήταν όντως έτσι «διάφορα μικρά έθνη στην Ευρώπη δεν θα έστεκαν στο πλευρό της Γερμανίας αλλά των Ελλήνων».
Ο Γερμανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της οδού των επώδυνων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της επιτυχίας αντίστοιχων μέτρων σε άλλες χώρες, όπως στα κράτη της Βαλτικής. «Όταν συνομιλούμε με τους Έλληνες για μεταρρυθμίσεις δεν μιλάμε για κάτι που δεν λειτουργεί», τόνισε ο κ. Γκάουκ.
Όπως σχολίασε, το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει ότι «προφανέστατα είτε ότι οι κανόνες παραβιάζονταν επί πολλά χρόνια, είτε δεν υπήρξαν επαρκείς έλεγχοι, είτε ότι η παραβίαση των κανόνων δεν επέφερε κυρώσεις». Όπως τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος, αυτό «θα πρέπει κάποια στιγμή να λάβει τέλος».
Ο Γιόαχιμ Γκάουκ επιχείρησε να αναδείξει το μέγεθος του διακυβεύματος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κρίνονται περισσότερα «από όσα συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι». Όμως, σύμφωνα με τον Γερμανό πρόεδρο, η Ευρώπη αποφάσισε «να μείνει ενωμένη» και να διαχειριστεί από κοινού τις «συγκρούσεις, τα προβλήματα και τις επιτυχίες».
πηγή: Deutsche Welle