«Ο Βαρουφάκης ήταν ο πιο ακριβός υπουργός Οικονομικών στην ιστορία», υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και την πικρία αρκετών στην Ευρωζώνη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζεται «ακριβός» όχι λόγο του… έκλυτου βίου του ή των δαπανών του, αλλά εξαιτίας του ότι θεωρείται ως ένας βασικός παράγοντας καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters το κόστος για την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών φθάνει στα 63 δισ. ευρώ, εξαιτίας της πτώσης του ΑΕΠ αλλά και της αντίστοιχης υποχώρησης στην αξία των τραπεζών αλλά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Αποτέλεσμα Ευρωζώνη και ΔΝΤ να καλούνται να καταβάλλουν στην Ελλάδα τριπλάσια κεφάλαια, σε σύγκριση με αυτά που υπολόγιζαν τον Δεκέμβριο του 2014.
«Η ελληνική διαπραγματευτική τακτική δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη», τονίζει ο Christoph Weil, οικονομολόγος της Commerzbank και προσθέτει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία σκληρής ύφεσης. Για το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυτή η πορεία θα πρέπει να αποδοθεί στις διαπραγματευτικές τακτικές της κυβέρνησης».
Ταυτόχρονα το Reuters προσθέτει ότι το ποσό των 63 δισ. ευρώ αφορά τη ζημιά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και σαφώς όχι το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο αγοράς.
Επίσης εκτιμά, βασιζόμενο και σε αναλύσεις οικονομολόγων αλλά και στρατηγικών αναλυτών, ότι το Grexit δεν έχει εξαφανιστεί από τον ορίζοντα και ως εκ τούτου η πραγματοποίηση επενδύσεων από ξένα funds στην Ελλάδα καθίσταται αρκετά δύσκολη.
Βάσει των πρόσφατων εκτιμήσεων της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος (έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 2,9% τον Νοέμβριο). Αυτή η «διαφορά» των εκτιμήσεων, αποτιμάται από τους οικονομολόγους στα 12,6 δισ. ευρώ για φέτος, ενώ αναμένεται ότι θα «χαθούν» επιπλέον 9,8 δισ. ευρώ το 2016 εκ νέου λόγω της χειρότερης του αναμενόμενου πορείας της οικονομίας.
Την ίδια ώρα τόσο η εικόνα των ελληνικών τραπεζών όσο και του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν είναι σε καμία περίπτωση θετική. Τον Δεκέμβριο του 2014 η αξία κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών άγγιζε τα 64 δισ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να αντλήσουν το ποσό των οκτώ δισ. ευρώ από τις αγορές.
Πηγή: newmoney.gr