Νέο σοκ στο δημόσιο τομέα και τους μισθούς των υπαλλήλων, θα φέρουν οι απαιτήσεις των δανειστών, εφόσον γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση.
Οπως αποκάλυψε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, η τρόικα ζητά αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς απαιτούν να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των διοικητικά ανώτερων και κατώτερων δημοσίων υπαλλήλων, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει η λογική του εξισωτισμού.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα υπάρξουν μειώσεις στις κατώτερες αποδοχές και αυξήσεις στις ανώτερες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η μείωση των μισθών μπορεί να φτάσουν το 5%-10%.
Το θέμα του δημοσίου θα είναι αντικείμενο της καυτής ατζέντας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και η ηγεσία του υπουργείου αναζητά ισοδύναμα προκειμένου να μην υπάρξει αναταραχή. Οπως λένε οι πληροφορίες στις σκέψεις εείναι η ένταξη των επιδομάτων – κυρίως των ειδικών μισθολογίων – στον μισθό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων καθώς η επιδοματική πολιτική είχε επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, πως μια τέτοια λύση θα έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις μικρές μειώσεις λόγω των εισφορών στα ταμεία.
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων, για τις οποίες υπήρχε προγραμματισμός ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτές θα γίνουν κανονικά.
Συγκεκριμένα έχουν ήδη δρομολογηθεί 2.771 προσλήψεις.
Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνεται το νέο προσωπικό των νοσοκομείων που θα προσληφθεί, καθώς οι κύριες προσλήψεις για φέτος θα είναι στο χώρο της υγείας. Οι επαναπροσληφθέντες είναι 5312, οι οποίοι θα αφαιρούνται από το όριο των προσλήψεων που θα έχει δικαίωμα η ελληνική πλευρά να πραγματοποιεί, έως το 2019.
Σε αυτό τον αριθμό επαναπροσληφθέντων περιλαμβάνονται οι 1817 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι 1293 σχολικοί φύλακες, οι 943 υπάλληλοι των ΑΕΙ, οι
420 καθαρίστριες