ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποζημίωση 100.000 ευρώ σε αστυνομικό που είχε τραυματίσει ο Πάσσαρης

Το ελληνικό δημόσιο έχει ευθύνη, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, για τον τραυματισμό αστυνομικού κατά την απόδραση του Κώστα Πάσσαρη, από το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» και, λόγω ηθικής βλάβης, θα πρέπει να του καταβάλει χρηματική ικανοποίηση ύψους 100.000 ευρώ.

 

Αυτή ήταν η επίσημη απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο έκανε δεκτή την αγωγή που είχε καταθέσει ο αστυνομικός που τραυματίστηκε από τα πυρά του Πάσσαρη, κρίνοντας ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου για τον τραυματισμό του, λόγω παράλειψης των οργάνων της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (ΥΜΔΑ) για λήψη ιδιαίτερων μέτρων ασφαλείας κατά τη μεταγωγή του συλληφθέντος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, τα αρμόδια όργανα δεν χαρακτήριζαν τον κρατούμενο Κ. Πάσσαρη ως «εγκληματία ειδικής κατηγορίας» αλλά απλώς ως εγκληματία «άκρως επικίνδυνο απόδρασης», χαρακτηρισμό που αποδίδεται στο μεγαλύτερο αριθμό των ποινικών κρατουμένων.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του Δημοσίου για συνυπαιτιότητά του αστυνομικού στον τραυματισμό του, κατέληξε ότι ακόμη και αν έφερε όπλο, δεν θα μπορούσε να αντιδράσει και να αποτρέψει μόνος του την επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του. Τέλος, κατά την ομόφωνη γνώμη των δικαστών, ο αστυνομικός δεν έφερε την ευθύνη για τη τοποθέτηση χειροπεδών στον κρατούμενο.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2001 και εκτός από τον τραυματισμό του αστυνομικού από τις σφαίρες του Κώστα Πάσσαρη είχαν τραυματιστεί θανάσιμα και δυο συνάδελφοί του.